Nu ik bijna 14 jaar juf ben, durf ik wel te zeggen dat ik een ervaren leerkracht ben en tips kan en mag geven aan startende leerkrachten. In 14 jaar leer je namelijk best veel! Natuurlijk heb ik fouten gemaakt en ik weet zeker dat ik nog vaker fouten ga maken. Ik weet echter ook zeker dat ik geleerd heb van wat er mis is gegaan en dat ik dingen had kunnen voorkomen. Daarnaast zijn er ook voldoende dingen goed gegaan. Onder andere door afspraken in scholen voor nieuwe leerkrachten en doordat ik zelf goede beslissingen heb genomen. Ik heb mijn belangrijkste en meest praktische tips verzameld in deze blog met 7 tips voor startende leerkrachten.
Wees flexibel
Als ik één ding vanaf mijn eerste jaar als leerkracht wel heb moeten toepassen, is dat je als leerkracht flexibel moet zijn. Lenig ben ik in de verste verte niet, maar flexibel gelukkig wel. Wat bedoel ik dan precies met het zijn van een flexibele leerkracht? Hier twee voorbeelden:
- Periode met toetsen gepland? Ik kan je verzekeren dat er leerlingen ziek zullen worden en dat je toetsen moet laten inhalen. Het zijn altijd de toetsen die voorgelezen moeten worden of die één-op-één met de leerkracht moeten worden afgenomen.
- Oeps, activiteit vergeten op het rooster. Streetwise van de ANWB toch ineens een week eerder of de gastles was niet duidelijk gecommuniceerd. Hopelijk ontdek je dit één of meerdere dagen van te voren, maar soms pas op de dag of zelfs het tijdstip zelf.
Vraag hulp
Op de beide scholen waar ik heb gewerkt, waren meerdere magazijnen waar spullen werden opgeruimd. Ik was zo eigenwijs dat ik na een paar maanden wel dacht te weten waar alles zou liggen. Niet dus! Heb me soms rot gezocht naar knopen of kurken, omdat die dan precies in het andere magazijn lagen dan wat ik logisch vond. Dit soort dingen moet je gewoon vragen aan collega’s. Ik vertel nu met alle plezier mijn collega waar ze ongeveer moet zoeken als ze iets niet kan vinden. Scheelt haar veel tijd en voor mij een kleine moeite.
Lees ook: 11 tips om het voor de invaller makkelijker te maken
Wees lief voor jezelf
Ja, je bent een startende leerkracht en ja, je moet nog veel leren. Maar nee, dit hoeft je geen 50 uur per week te kosten. Ik wilde alles graag perfect doen en was in mijn eerste jaren als leerkracht vaak dagelijks zo’n 9 uur aan het werk. In een rapportperiode kwam daar zo nog een vol weekend bij. Ik was alleen en het was niet erg als ik laat thuis was, maar achteraf had ik best wat minder mogen werken. Hoe je dit dan doet? Lastig uit te leggen, maar het boek van Maike Douglas kan hier zeker bij helpen. Voor mij stond er veel in wat ik ondertussen zelf heb ontdekt en geleerd. Voor startende leerkrachten is De gelukkige leraar een mooie verzameling om je werk gemakkelijker en leuker te maken. Ook de blogs op haar site onder het kopje ‘zorg voor je vak‘ zijn waardevol om te lezen.
Blijf leren en ontwikkelen
De vierde tip in dit lijstje met 7 tips voor startende leerkrachten is eigenlijk een tip voor alle leerkrachten. Ons vak verandert continu, je hebt ieder jaar weer andere leerlingen en de wereld blijft ook niet stilstaan. Durf te blijven leren, blijf op de hoogte door het lezen van vakliteratuur en tijdschriften en heb contacten met andere leerkrachten buiten je eigen schoolteam. Zelf ben ik te vinden op Twitter, Facebook en Instagram. Op de verschillende sociale media vind ik verschillende soorten informatie en dit houdt mij als leerkracht scherp.
Niet alles kan altijd
Prop je rooster niet bomvol. Er zullen lessen meer of minder tijd kosten. Dat mag! Ik werkte fulltime toen ik begon en een heel groot voordeel vond ik dat ik dan later in de week een les af kon ronden of een onderwerp nog een keer kon inplannen. Dan was er daardoor misschien een keer een kortere tekenles, maar dan had ik ze wel extra goed de tafels geleerd. Ook na bijna 14 jaar gaat mijn rooster zelden zoals gepland. Jammer? Zeker. Erg? Nee, ik weet dat ik en mijn leerlingen keihard werken en dat er dagelijks geleerd wordt. Soms is dat iets minder dan gepland en soms meer, omdat er ineens tijd is om toch nog even extra te oefenen met een lastig onderdeel.
Organiseer
Zorg voor mappen, bakjes, insteekhoesjes, goede kasten en andere dingen die je nodig hebt om je spullen netjes op te ruimen en dingen georganiseerd te houden. Het scheelt je veel tijd als je weet waar je de gemaakte toetsen moet bewaren en waar in je map de plattegrond wordt bewaard. Ook fijn voor een eventuele invaller. Ook je mail en je computer (cloud) kun je overzichtelijk houden met een goede mappenstructuur. Dit kost even tijd aan het begin van het schooljaar of in de zomervakantie, maar geloof mij dat deze tijd dubbel en dwars wordt terugverdiend.
Lees ook: Laat je werkmail je niet gek maken
Nee is ook een antwoord
Dit klinkt misschien wat flauw, maar mijn valkuil was dat ik alles leuk vond en graag wilde doen. Dat kan niet! Kies waar je echt blij van wordt, wat je goed kan en waar je tijd voor hebt. Sinterklaas en Kerst organiseren? Nee! Pasen en sportdag? Vaak ook in dezelfde periode. Dingen die je leuk vindt, kosten je voor je gevoel minder tijd. Iets wat je goed kan, gaat vaak sneller. Houd dit in gedachte als je gevraagd wordt voor een taak.
In mijn eerste jaar hoefde ik trouwens in geen enkele commissie, maar dit mocht wel. Ik heb toen maar één of twee dingen gedaan om het een beetje te leren, maar verder was ik dat schooljaar vooral druk met lesgeven aan groep 4 en alles wat erbij hoorde om die groep goed les te kunnen geven. Wat ben ik blij dat ik zo’n start heb mogen hebben!
Dit bericht bevat affiliate links.