Recensie: Ada – gevangen op twee eilanden
Recensie van juf Inge
Het boek Ada – gevangen op twee eilanden is een boek dat in alle opzichten meteen opvalt als je het tegenkomt in de boekhandel of bibliotheek. De prachtige vormgeving nodigt uit om het boek op te pakken en in te kijken en de tekst op de achterkant maakt nieuwsgierig. Als liefhebber van jeugdboeken waarin de geschiedenis een hoofdrol speelt, was ik erg benieuwd naar het daadwerkelijke verhaal en ik kon daarom niet wachten om het boek te gaan lezen.
Korte samenvatting
Ada is de dochter van de graaf van Holland en heeft weinig te vertellen over haar eigen toekomst.
Ze heeft te luisteren naar haar ouders en moet trouwen met de man die haar machtsbeluste
moeder uitkiest. Haar oom, die al net zoveel van macht hebben houdt, ontvoert Ada meteen na het
huwelijk en vervoert haar in ballingschap naar het buitenland. Via Texel belandt Ada in een
kasteeltje op het Engelse platteland. Daar zit ze gevangen maar voor Ada is het alsof ze eindelijk
vrij is. De wereld gaat voor haar open!
Lees alvast een stukje in het inkijkexemplaar
Wat vind ik van het boek?
Ada – gevangen op twee eilanden is een bijzonder mooi boek. Imme Dros weet het verhaal boeiend te vertellen en brengt met het verhaal de geschiedenis tot leven. Het verhaal wordt verteld vanuit het perspectief van Ada zelf, en de schrijfster laat zien wat de hoofdpersoon denkt en wat er in haar hoofd omgaat. Dit zorgt ervoor dat je het verhaal beter gaat begrijpen, want het is best een pittig boek qua rijke taal en tekstbegrip. Het boek is geschikt voor de gevorderde lezer die dit leesniveau qua woordenschat en tekstbegrip aankan, en zin heeft om de tanden te zetten in een wat pittiger boek.
Maar denk niet dat dit boek niet geschikt is om te gebruiken op de basisschool! Het is daarnaast namelijk heel erg goed inzetbaar in je lessen en thema’s, zowel in de bovenbouw van de basisschool als op het voortgezet onderwijs. Mocht je het tijdsgedeelte ‘Middeleeuwen’ behandelen, dan is Ada – gevangen op twee eilanden een heel geschikt boek om een gedeelte uit voor te lezen of samen te lezen en te bespreken. Dit maakt het boek een rijke en waardevolle toevoeging binnen je geschiedenisles of -thema.
En neem ook zeker apart de tijd om de meer dan prachtige collages te bekijken en bespreken. Harrie Geelen gebruikte Middeleeuwse miniaturen om collages bij dit historische verhaal te maken en dit heeft hij meer dan prachtig gedaan. Het zorgt voor een bijzondere sfeer in het boek en je blijft naar de collages kijken om steeds weer iets nieuws te ontdekken. Naast dat dit gelegenheid geeft om deze beelden te betrekken in je thema en geschiedenisonderwijs, geeft het ook mooie ingangen om dieper in te gaan op de collagetechniek die wordt gebruikt en hier weer op aan te sluiten binnen je kunst- of beeldende vorming lessen. Of bespreek in het kader van literatuuronderwijs deze illustraties en tekst.
Zowel het verhaal als de collages roepen meer dan genoeg vragen op om samen verder in gesprek te gaan, bijvoorbeeld met de vragen van Aiden Chambers, en leerlingen enthousiast en nieuwsgierig te maken naar het boek en ander werk in hetzelfde genre.
Het boek aanschaffen
Bestel het boek bij Libris.nl en zorg dat het geld bij een boekhandel terechtkomt of bestel het bij bol.com via onderstaande afbeelding.
Dit bericht bevat affiliate links.
Het boek kreeg ik opgestuurd door Querido Kinderboeken. Hartelijk dank!