BIJdeLes.online – Review
Online oefenen met de klas. Iedere leerling in mijn klas heeft een Chromebook en daardoor ben ik altijd op zoek naar interessante manieren om dit middel goed in te zetten. Voor de zomervakantie werd ik benaderd door BIJdeLES.online met de vraag of ik de site wilde reviewen. Na een korte blik op de site en het aanmaken van een gratis account ging ik dan ook aan de slag om te kijken hoe dit werkt. Benieuwd of ik deze site straks ga inzetten in de klas? Lees mijn review.
BIJdeLES.online – Hoe werkt het?
Om gebruik te maken van de site maak je als leerkracht een gratis account aan. Na het aanmaken van je account kun je in het docentendeel je groepen aanmaken. Dit is echter niet noodzakelijk. Je kunt ook de leerlingen zichzelf laten toevoegen aan de klas als je een les start. Daarnaast is het mogelijk dit te combineren. In een combinatiegroep best handig als je bijvoorbeeld met groep 7 een rekenonderdeel gaat oefenen dat voor een paar leerlingen uit groep 8 ook nog belangrijk is om te herhalen.
In het docentendeel zie je naast de groepen, de opties spelen, lessen, instellingen en account. Bij de lessen kun je zoeken in in de lessenbibliotheek naar geschikt materiaal voor jouw groep of zelf lessen maken. Het zoeken naar materiaal gaat vrij gemakkelijk, want je kunt zowel de groep als het vakgebied selecteren waar je iets voor zoekt. Daarnaast is er nog de mogelijkheid een zoekwoord in te typen. Is er geen geschikt materiaal dan kun je zelf een les maken. Het is natuurlijk extra fijn om dit dan openbaar te zetten, zodat anderen het kunnen gebruiken.
Maar hoe gebruik je het dan in de klas?
Online wisbordjes
BIJdeLES.online is te gebruiken als online wisbordje. In veel klaslokalen wordt gebruik gemaakt van wisbordjes met daarbij een whiteboardstift. Erg fijn om even offline bezig te zijn, maar mijn ervaring is dat de meeste wisbordjes na een aantal maanden gebruik niet meer schoon worden. Daar heb je bij het gebruik maken van deze site geen last van. Je kunt er echter nog steeds voor kiezen offline te werken door alleen de vraag op het bord te presenteren en de leerlingen het antwoord op een wisbordje te laten geven. Je moet dan wel zelf als leerling deelnemen aan de les, omdat de les anders niet opstart.
Als je een les gaat spelen, dan kan je dus iedere leerling laten deelnemen op een eigen device. De leerling typt de code in die nodig is om mee te spelen. Deze wordt zichtbaar zodra je de les start.
BIJdeLES.online – Hoe ga ik dit inzetten in mijn klas?
Tijdens het uitproberen van de website bedacht ik steeds meer mogelijkheden om dit programma in te kunnen zetten tijdens verschillende lessen. Een aantal van die ideeën zal ik delen, want allemaal is te veel.
Voorkennis activeren
De site biedt de mogelijkheid om een Blanco les te starten. Als leerkracht stel je de vraag mondeling aan de klas en de leerlingen typen hun antwoord in. Bijvoorbeeld:
– Waar denk je aan bij de Tweede Wereldoorlog?
– Typ een land in dat in het werelddeel Afrika ligt.
– Typ een woord in dat hoort bij de spellingregel ‘Molen’.
Spelling
Veel leerkrachten geven hun leerlingen een dagelijks dictee. Ook hierbij is de blanco les goed te gebruiken. Als leerkracht zeg je het woord en de leerlingen typen het in. De antwoorden verschijnen pas als je als leerkracht de vraag sluit en de leerlingen kunnen niet zien wie welk antwoord heeft gegeven. Als meerdere kinderen hetzelfde antwoord geven, verschijnt dit antwoord niet al die keren in beeld. Geven 10 kinderen hetzelfde antwoord, dan zie je één keer dat antwoord met 10 figuurtjes erbij.
Werkwoordspelling
Hierbij maak je eerst een les aan met zinnen met daarin een gat waar de juiste vorm van het werkwoord getypt moet worden. De leerlingen typen dit in en na het sluiten verschijnen de gegeven antwoorden op het bord.
– De kinderen … (lopen) gisteren naar school.
– Groep 8 heeft een mooi spel … (spelen).
Rekenen
Op BIJdeLES.online vond ik al een paar mooie lessen om met de leerlingen te oefenen met breuken, kommagetallen en procenten. Dit zou ik in groep 8 gebruiken als start van een les. In groep 7 wil ik graag gebruik maken van materiaal met (deel)tafels, maar dit staat er nog niet veel op. Zelf maken dan maar?
Dit zijn maar een aantal mogelijkheden die de site biedt. Als nu echter veel leerkrachten een account aanmaken, lessen maken en delen en lekker aan de slag gaan met BIJdeLES.online, hoe groter de mogelijkheden worden voor iedereen. Wil jij deze site gebruiken? Klik dan hier.
Dit bericht is een samenwerking met BIJdeLES.online. Deze review is geschreven op eigen ervaringen.
Dit bericht bevat affiliate links.