Misschien heb je het allang gezien op Instagram, Facebook of op de website van Kinderboekenjuf… Ingrid en ik hebben samen een e-book geschreven vol met ideeën voor de boekbespreking op een andere manier. Beiden zijn wij erg gemotiveerd om kinderen aan het lezen te krijgen en om ze te laten genieten van lezen. Dit zorgde ervoor dat wij onze handen in één sloegen om een e-book te gaan maken met als titel ‘Boekbespreking? Maar dan anders!’.
Hoe het allemaal begon
De credits voor het ontstaan van dit idee gaan echt naar Ingrid. Zij benaderde mij in 2018 al om samen een e-book te gaan schrijven, nadat zij zelf al een e-book over leesbeleving gemaakt had. De reden dat ze een samenwerking met mij zag zitten was vanwege mijn blogs over ‘lekker lezen‘ en ‘lezen brengt je op allerlei plaatsen‘. Dit zijn twee van de ideeën die ik op mijn site deelde over alternatieven voor boekbesprekingen.
Tijdens een etentje hebben we onze ideeën verder uitgewerkt en ontstonden de eerste plannen. We gingen snel aan de slag en toen … kregen we kinderen. Ons project lag tijdelijk stil, maar in de zomervakantie van 2020 pakten we de draad weer op en gingen hard aan het werk.
Het proces
Uit de lijst met ideeën besloten we er 10 uit te werken voor het e-book. We wilden sowieso dat het boek qua inhoud voor iedere groep iets te bieden moest hebben. Nu ben ik niet zo goed in opdrachten uitwerken voor de kleuters, alhoewel mijn project voor Kleuteruniversiteit best goed gelukt is, dus dat liet ik met veel plezier over aan Ingrid. Zelf ging ik aan de slag met o.a. Boekengerecht, lezen is ten slotte lekker, en een aantal digitale verwerkingen. Voor een goede uitwerking ben ik ook zelf aan de slag gegaan en ik moet zeggen dat ik dit schooljaar zeker weer met mijn leerlingen aan de slag ga met minimaal één van deze ideeën.
Inhoud
We begonnen met het uitwerken van tien ideeën, maar uiteindelijk zijn er elf in het boek beland. Tsja, inspiratie teveel zullen we maar zeggen. Sommige ideeën zijn te gebruiken voor de hele school, andere ideeën zijn meer geschikt voor de onderbouw of juist voor de bovenbouw. De ideeën richten zich op creativiteit, maar ook aan het schrijven van een samenvatting en recensie wordt aandacht besteed en natuurlijk is presenteren binnen diverse opdrachten van belang. Een boekbespreking wordt namelijk vaak als opdracht gegeven om de leerlingen daar ervaring mee op te laten doen.
Mochten wij de komende tijd nog meer alternatieven bedenken voor de boekbespreking dan stellen we jou, als koper van e-book, daarvan als eerste op de hoogte. Achterin het e-book vind je namelijk de inloggegevens voor de website die wij bij het boek hebben gemaakt. Zo blijft het e-book een koop die je doet voor langere tijd.
Het e-book kopen
Wil jij het e-book aanschaffen? Dat kan in de webshop van Kinderboekenjuf. Klik op de afbeelding om daar te komen.