De boeken van het begin (Trilogie)
Bij deze mag ik teamlid drie voorstellen van het leesteam van juf Inger: Juf Sira. Juf Sira geeft les aan groep 1 en 2, maar leest boeken voor alle bouwen. Haar eerste recensie heeft ze geschreven over een boek dat ze zelf ook gewoon heel graag wilde lezen: De boeken van het begin (trilogie) van John Stephens. Lees snel verder als je wilt weten wat juf Sira van dit boek vond.
Wat een magisch boek! Wat ben ik blij dat ik deel uitmaak van juf Ingers leesteam en dat ik dit boek mocht lezen. Het exemplaar dat ik heb ontvangen is de trilogie van De boeken van het begin. Drie boeken ineen dus! Omdat het zo’n dik boek is, heeft het even geduurd eer ik er in begon. Maar toen ik eenmaal begonnen was… Wauw, toen heb ik het in een paar dagen uitgelezen!
De boeken van het begin – Het verhaal
trilogie gaat over drie kinderen die al vanaf jongs af aan in weeshuizen zitten. Het eerste boek begint meteen spannend met een hoofdstuk waarin oudste zus Kate en haar jongere broer en zus Michael en Emma van hun ouders gescheiden worden omdat er gevaar dreigt. De vraag is of de kinderen hun ouders ooit weer zullen zien?
Daarna springt het boek vooruit in de tijd. De kinderen zijn al wat ouder, en moeten weer naar een ander weeshuis omdat zij niet plaatsbaar zijn. Dit nieuwe weeshuis blijkt echter geen gewoon weeshuis, maar een plek waar magische dingen plaatsvinden. Dat begint wanneer Kate een boek vindt, waarmee ze door de tijd kan reizen. De kinderen ontdekken dat er drie van zulke bijzondere boeken bestaan, de boeken van het begin. En ieder kind is uitverkoren om beheerder te zijn van zo’n boek (met bijbehorende magische krachten). In elk deel van deze trilogie staat een van de boeken van het begin en daarmee een van de kinderen centraal.
Wat volgt is een grote ontdekkingsreis, waarbij de kinderen erachter proberen te komen wie hun ouders waren, wat zij met de boeken van het begin te maken hebben en waar ze nu zijn. Een reis door tijd en ruimte, vol spanning en magie. Een reis vol met mythische wezen, zoals de grappige en dappere dwergen, en de elegante en trouwe elfen. Maar wat het boek zo spannend maakt, zijn de enge wezens als de Krijsers en de mysterieuze Magnus Ominus. Die laatste is de grote slechterik (maar is hij wel zo slecht?) van de trilogie, die de boeken van het begin ook in handen wil krijgen om zo nóg machtiger te worden. Gaat dat hem lukken? Zien de kinderen hun ouders ooit weer terug?
De boeken van het begin – Wat vindt juf Sira van het boek?
Wat heb ik gesmuld van dit boek! Ik hou van serieboeken. Als je deel één leuk vindt, dan heb je nog meer delen om naar uit te kijken. Er zit een logische opbouw in de boeken, met een doorlopend verhaal. Dat verhaal wordt in het laatste boek mooi afgerond. En dan de magie, de fantasie en de creativiteit van de schrijver. Wat een heerlijk verhaal om helemaal in op te gaan. Het is in mijn ogen wel een boek dat maar een selecte doelgroep leuk gaat vinden. Het is echt geschreven voor kinderen van de bovenbouw van de basisschool en ouder, die affiniteit hebben met magie en fantasieverhalen. Kinderen die houden van de verhalen van Narnia of Harry Potter, vinden deze boeken misschien ook wel leuk.
Er komen in de boeken veel personages voor. Daarnaast wordt er door tijd en ruimte gereisd. De lezer moet dus, zeker in het begin, goed opletten. Het duurt even voor je met name de bijrollen door hebt en de sprongen in tijd gaat snappen. Dit alles heeft echter als voordeel dat het boek, ook mede door de goed uitgewerkte karakters van de hoofdpersonen, een verhaal is dat je aandacht opeist als je er eenmaal lekker in zit. Wat een onontdekte parel!
Dit bericht bevat affiliate links.
Het boek kreeg ik opgestuurd door De Leukste Kinderboeken. Hartelijk dank!