Recensie: De glazenwasser van het Rijksmuseum

Recensie van juf Inger
In januari liep ik een rondje op de NOT en zag dat Astrid Sy kwam signeren bij Luitingh-Sijthoff. Daarnaast stond een grote banner met daarop haar nieuwe boek aangekondigd. Een aantal jaar geleden kocht ik haar boek Noem geen namen, maar heb nog steeds niet de tijd genomen om het te lezen. Het lijkt me namelijk echt een boek waar je voor moet kunnen zitten zonder gestoord te worden. Toen ik wat later langsliep en zag dat er niemand stond te wachten, raapte ik wat durf bij elkaar (Hallo! Praten met een echte kinderboekenschrijver!) en sprak haar aan. Ik heb eerlijk gezegd dat ik haar boek nog niet gelezen had en dat ik door de aankondiging erg nieuwsgierig was naar De glazenwasser van het Rijksmuseum. Zij vertelde mij meer over haar boeken en na het gesprek wist ik één ding zeker: De glazenwasser van het Rijksmuseum moest ik hebben in april!

Het verhaal

Freddie woont alleen in een torenkamertje in het Rijksmuseum. Sinds de dood van zijn vader is hij daar de glazenwasser. Op een nacht ziet hij een groepje mannen De Nachtwacht onderzoeken. Wat zijn ze van plan? Freddie raakt verwikkeld in een avontuur vol wilde achtervolgingen, schilderijen die tot leven komen en raadsels die hem terug in de tijd brengen. Ergens in het Rijksmuseum is een geheim verborgen dat verbonden is met zijn eigen verleden…

Geniet alvast van een aantal hoofdstukken in het inkijkexemplaar

Wat vind ik van het boek?
De glazenwasser van het Rijksmuseum

Wauw! Ik weet nu al zeker dat De glazenwasser van het Rijksmuseum in mijn top 5 komt van gelezen boeken in 2025. Wat is dit een gaaf, spannend en mooi verhaal.

Het boek begint met een proloog die je meteen nieuwsgierig maakt. Wat is er aan de hand? Het duurt even voordat je dat ontdekt, maar dat maakt helemaal niet uit. Vanaf de eerste bladzijde van hoofdstuk 1 werd ik namelijk het verhaal ingezogen. Omdat het boek zich afspeelt in het verleden is het een heerlijk tijdloos boek geworden. Astrid Sy neemt je mee naar 1933 en ondanks dat het een fictief verhaal is, kan je je als lezer wel helemaal inleven en zie je Freddie het avontuur gewoon beleven. Soms beleef je het bijna zelf.

Het boek is spannend en ik vond het met regelmaat op een fijne manier onvoorspelbaar. Sommige dingen zie je wel aankomen, maar toch is het dan nog steeds spannend en soms ook schokkend als het vervolgens in het verhaal gebeurt. Wellicht zijn er mensen die sommige fragmenten niet helemaal geschikt vinden voor kinderen, maar zelf vind ik het tof dat Astrid Sy dat gewoon durft te schrijven. Het maakt het boek juist uniek en ik denk echt dat kinderen best wat kunnen hebben. Het is ook overduidelijk dat het avontuur verzonnen is en nooit echt kan gebeuren.

Astrid Sy heeft het echt voor elkaar gekregen om met De glazenwasser van het Rijksmuseum een boek te schrijven dat fantastisch is voor jong en oud om te lezen. Dit boek wil je in je schoolbibliotheek! Mijn exemplaar gaat nu eerst naar een collega die door mijn enthousiasme het boek ook wil lezen. Ik ben benieuwd hoeveel collega’s daarna dit boek gaan lezen voordat ik het weer in mijn eigen boekenkast kan zetten…

Het boek aanschaffen

Koop het boek via Libris.nl en zorg dat het geld bij een boekhandel terechtkomt of bestel het boek bij bol.com via onderstaande afbeelding.

Dit bericht bevat affiliate links.

Het boek kreeg ik opgestuurd door Uitgeverij Luitingh-Sijthoff. Hartelijk dank!

Share Button