Recensie: De jongen en de papegaaiduiker
Recensie van juf Ellen
“Een betoverend boek van meesterverteller Michael Morpurgo”. Deze woorden triggerden mij in de
aankondiging. Michael Morpurgo zei mij niks (maar dat ligt misschien meer aan mij, want hij heeft boeken genoeg geschreven!) maar voor een betoverend boek ben ik altijd in! Lees gauw verder om te lezen of ik De jongen en de papegaaiduiker écht betoverend vond.
Tekst op de achterflap
Tijdens een stormachtige nacht loopt een schop op de rotsen en zinkt. De vuurtorenwachter op
Papegaaiduikerseiland ziet het gebeuren en redt die nacht dertig mannen, vrouwen en kinderen uit de ijskoude zee. Een van die kinderen is Allen Williams en dit is zijn verhaal…
Een betoverend boek van meesterverteller Michael Morpurgo en bestsellerillustrator Benji Davies
over een eenzame, opgroeiende jongen die vastbesloten is de man die ooit zijn leven redde te
vinden, een bijzonder schilderijtje en een verdwaalde papegaaiduiker.
Lees alvast hoofdstuk 1 in het inkijkexemplaar en geniet vooral ook van de prachtige illustraties.
Wat vindt juf Ellen van het boek?
Het eerste wat opvalt aan De jongen en de papegaaiduiker is de vormgeving. Een prachtige voorkant, vol met kleur. Op iedere bladzijde staan echt prachtige tekeningen in full colour. Dit maak het boek super aantrekkelijk. De tekeningen geven de sfeer van het verhaal heel erg mooi weer.
Wat ook direct opvalt is dat de letters wat groter zijn en dat er weinig tekst op de pagina staan. Dit zal voor sommige kinderen erg prettig zijn. Mede hierdoor leest het verhaal heel snel weg en is het boek ook geschikt voor jongere lezers (vanaf ca. 7/8 jaar).
Het verhaal is inderdaad prachtig. Het vertelt over het leven van Allen, gezien vanuit Alleen zelf. Het begint op de avond van de storm en daarna worden en flinke sprongen in de tijd gemaakt. Je proeft de sfeer heel goed, mede door de tekeningen.
Wat me een beetje tegenvalt in het verhaal, is dat het verhaal voor mijn gevoel wat vlak is. Weinig échte spannende cliffhangers en weinig dialogen maken dat het niet mega spannend is. Ja, ik wilde weten hoe het verhaal af zou lopen, maar ik miste soms een beetje diepgang. Jongere lezers zullen zich hier minder aan storen.
De laatste reden waarom kinderen dit boek mooi zullen vinden, is de aanwezigheid van papegaaiduikers in het verhaal. Deze diertjes spelen een belangrijke rol en dierenliefhebbers zullen dat erg leuk vinden. Ook staan achterin nog leuke weetjes over papegaaiduikers!
Lesideeën
Dit verhaal sluit mooi aan bij het thema bijzondere bewoners van Blink. Het verhaal en de feitjes lenen zich goed voor het onderzoeken van papegaaiduikers. Kinderen zouden hier (in groepjes) een lapbook over kunnen maken.
Stelopdracht: lees de eerste 4 bladzijdes voor. Daarna schrijven de kinderen vanuit de schipbreukeling een verhaal, hoe zij de schipbreuk ervaren. Je kunt als leerkracht de tip geven om vooral in te spelen op de zintuigen. Wat hoor je, zie je, voel je, ruik je? Daarnaast kan er natuurlijk een verhaal vanuit Benjamin geschreven worden. Wat dacht hij toen hij al die mensen redde? Wat zijn, zijn beweegredenen?
Het boek aanschaffen
Dit bericht bevat affiliate links.
De boeken kreeg ik opgestuurd door Uitgeverij Luitingh-Sijthoff. Hartelijk dank!