Recensie: Dwars door tijd & ruimte

Recensie van juf Inge
Probeer jij je ook wel eens voor te stellen hoe het zou zijn om door de tijd te kunnen reizen? En waar zou je naartoe reizen? Terug in de tijd of juist vooruit naar de toekomst? Tijd is eigenlijk iets geks, als je er langer over nadenkt. Wie heeft het bedacht? En hoe komen we aan al die benamingen voor tijd? Op al deze vragen geeft het boek Dwars door tijd & ruimte antwoord.

Korte samenvatting

Reis mee op het schip van Galilei en in de trein van Einstein in de ondertitel van het boek Dwars door tijd & ruimte. En dat is wat de schrijver doet; hij neemt je in dit boek mee op reis -dwars door tijd en ruimte- en daardoor ontdek je hoe de eerste klokken werkten en waarom we eigenlijk jaren, uren en seconden hebben. Je ontdekt hoe Christiaan Huygens met de uitvinding va de slingerklok de hele wereld veranderde en hoe Einstein alle ideeën over tijd en ruimte weer helemaal door de war gooide. Albert Einstein ontdekte dat je tóch kunt tijdreizen, ondanks dat tijdmachines niet bestaan. Hoe dat tijdreizen in zijn werk gaat lees je allemaal in dit informatieve boek.

Bekijk het boek alvast in het inkijkexemplaar

Wat vind ik van het boek?
Dwars door tijd & ruimte

Dwars door tijd & ruimte is een tof, informatief boek dat goed in te zetten is in de bovenbouw. Het is geen boek wat je ‘even snel’ lekker leest, het is een boek om goed bij na te denken en steeds een stukje te lezen of om bepaalde delen te gebruiken in je les.

Het is verdeeld in drie delen, en aan het eind van ieder deel volgt nog een korte en duidelijke terugblik. In deel 1 ga je terug in de tijd en reis je steeds van tijd naar tijd, maar niet in chronologische volgorde dus je moet af en toe goed opletten waar op de tijdlijn je je bevindt. Deel 2 gaat over reizen naar de toekomst en daarin reis je van plek naar plek, dat vond ik zelf iets duidelijker om te lezen. Deel 3 is helemaal gericht op reizen in en door de ruimte.

Wat ik tof vind is dat er voorin het boek vragen worden gesteld om over na te denken, en waarbij aangegeven wordt dat er verderop in het boek op teruggekomen wordt. Zo word je meteen al ‘aan’ gezet bij het lezen van het boek. Het boek staat vol leuke ‘wist-je-datjes’; fijn om toe te voegen aan een thema rondom geschiedenis, uitvindingen of ruimtevaart, of om tussendoor te bespreken als je in de klas een paar minuten over hebt. Zoals ik al eerder aangaf is het geen boek om in één keer te lezen maar is het eerder bruikbaar als een soort naslagwerk of om bepaalde teksten uit te gebruiken.

Dit boek is zeker een aanwinst voor je schoolbibliotheek. Al is de materie best pittig, je kunt dit boek zeker gebruiken binnen een thema of les. De schrijver geeft zelf in het boek al aan: ‘Misschien heb je bij het lezen van de voorbeelden het ene moment het gevoel dat je het begrijpt, en het andere moment juist weer helemaal niet. Maak je niet druk – je hoeft niet alles te snappen.’ De illustraties van Tjarko van der Pol ondersteunen het verhaal en maken het boek tot een vrolijk geheel.

Lesideeën

Ik kreeg meteen ideeën om het boek in de klas in te zetten:

  • Nog even terug naar de wist-je-datjes. Behandel er een aantal in de klas en laat de leerlingen achteraf zelf wist-je-datjes bedenken over het gelezen stuk tekst of binnen het thema waar je over werkt.
  • Dit boek is fantastisch om in te zetten rondom je rekenlessen over tijd, de maanden, de kalender, het schrikkeljaar.
  • Er zitten veel ‘stel dat’-vragen in het boek. Tof om die stukjes tekst in je klas (samen) te lezen en de er samen of in tweetallen over na te denken en door te praten.
  • Deel 2 gaat voor een groot gedeelte over Albert Einstein. Combineer deze informatie met andere boeken zoals het boek Einstein van Toben Kuhlmann of het deel over Albert Einstein uit de serie Little people, Big dreams. Zo kun je de leerlingen ook zelf meer informatie laten opzoeken of bijvoorbeeld de informatie uit verschillende boeken laten vergelijken.
  • Achterin het boek wordt teruggekomen op de gedachtenkronkels uit het begin van het boek. Bespreek dit met je leerlingen. Dachten zij er hetzelfde over?
  • Ook wordt er achterin het boek duidelijkheid gegeven over een aantal verborgen boodschappen die in het boek verstopt zitten, met hints en een duidelijke oplossing. Dat maakt dit boek ook heel erg geschikt voor leerlingen die meer uitdaging zoeken.
Het boek aanschaffen

Koop het boek via libris.nl en zorg dat het geld bij een boekhandel terechtkomt of bestel het boek bij bol.com via onderstaande afbeelding.

Dit bericht bevat affiliate links.

De boeken kreeg ik opgestuurd door Uitgeverij Nieuwezijds. Hartelijk dank!

Share Button