Recensie: Een octopus heeft nul botten
Recensie van juf Sira
Telboeken ken je vast wel voor wat jongere kinderen. Die telboeken hebben vaak eenvoudige illustraties en weinig tekst. Een octopus heeft nul botten van Anne Richardson is een telboek dat geschikt is voor juist wat oudere kinderen. Het is namelijk een telboek met mooie, uitgebreide platen en veel feitjes met een rijk taalgebruik. Dat maakt het boek erg geschikt voor kinderen die geïnteresseerd zijn in informatie over getallen en allerlei wetenswaardigheden. De ondertitel van het boek is niet voor niks: ‘Een telboek over onze verbazingwekkende wereld.’ De Nederlandse vertaling van Diederik Jekel is een feest om te lezen!
Het verhaal
Het verhaal begint bij nul. Nul is niets. Maar nul is niet alleen niets, het is ook een krachtig cijfer! Vanuit nul bouwt het boek op naar grotere getallen, we eindigen bij negen. Maar negen kan ook negen miljoen zijn, of zelfs negen miljard! Hoeveel sneeuwvlokken heb je nodig om een sneeuwbal te maken? Hoe vaak haal je adem op een dag? Hoeveel mensen wonen er in Singapore? Hoeveel weegt een slagtand van een narwal? Hoe ver is het reizen naar de maan en terug?
Het boek volgt dus niet echt een verhaal met een hoofdpersoon, maar neemt je mee op reis door allerlei interessante feitjes.
Bekijk het boek vast hier
Wat vind ik van het boek?
Tellen is een activiteit die kinderen al van jongs af aan doen. Kinderen tellen hun vingers, hun tenen, hun blokken en de erwtjes op hun bord. Cijfers hebben een ontzettende aantrekkingskracht.
Jonge kinderen komen bij het tellen vaak tot tien: tien vingers en tien tenen. Dit boek daagt uit om te lezen en na te denken over grotere getallen! Wat betekenen deze getallen en waar komen we ze tegen? Wist je bijvoorbeeld dat je ongeveer zes miljoen sneeuwvlokken nodig hebt om een sneeuwbal te maken? Met deze feitjes en interessante getallen wordt de nieuwsgierigheid van kinderen zeker geprikkeld.
Een octopus heeft nul botten is een telboek met prachtige prenten van Andrea Antinori. De eerste illustratie is natuurlijk van een octopus. De illustraties ogen eenvoudig, maar zijn passend bij de onderwerpen en laten zien waar de informatie over het getal over gaat. De tekst en de prenten passen goed bij elkaar.
Diederik Jekel heeft het boek prachtig vertaald. Zijn nawoord geeft een inkijkje in zijn jeugd en waarom hij zich aangetrokken voelt tot dit boek. De inhoud en het taalgebruik in dit boeken zorgen er wel voor dat het vooral geschikt is voor wat oudere kinderen, die een brede woordenschat hebben. Of voor kinderen die niet ontmoedigd raken als ze een woord of zin niet meteen snappen, maar het uitdagend vinden om daar zelf betekenis aan te gaan geven.
Met Een octopus heeft nul botten ga je op reis in de wondere wereld van cijfers en getallen. En wat een prachtige wereldreis kan je daar mee maken!
Het boek aanschaffen
Bestel het boek bij Libris.nl en zorg dat het geld bij een boekhandel terechtkomt of bestel het bij bol.com via onderstaande afbeelding.
Dit bericht bevat affiliatie links.
Het boek kreeg ik opgestuurd door Singel Uitgeverij, VOLT. Hartelijk dank!