Recensie door juf Anita en juf Ivette
Een tijdje geleden kregen we de vraag of we twee drukproeven wilden lezen van een nieuwe serie. De Ezelsoortjes-serie is door uitgeverij Luitingh-Sijthoff ontwikkeld voor beginnende lezers van ongeveer vijf tot acht jaar. Elk boek is een afgerond avontuur van zo’n vierduizend woorden, met achterin elk deel leuke extra’s. Ezelsoortjes worden geschreven door ervaren auteurs en nieuw, jong talent. Het voornaamste doel is leesplezier aanwakkeren én vasthouden. Wij denken dat dat met deze boeken zeker gaat lukken en voelden ons zeer vereerd om de drukproeven alvast te mogen lezen. Al snel ontvingen we ook de echte boeken en kregen we een nóg beter beeld.
Recensie van juf Ivette
Het ruilspel
Het verhaal
Ik begon met het lezen van Het ruilspel van Lida Dijkstra, met illustraties van Laury Tinnemans. De voorkant sprak de kinderen uit mijn groep 2/3 al gelijk aan, want daarop zijn een jongen en meisje te zien die een paard omtoveren tot eenhoorn (later blijkt het toch een nulhoorn te zijn). Het verhaal gaat over Koen, Zofie en oma Zwaai. Of de oma trouwens echt zo heet weet niemand, maar iedereen noemt haar zo omdat ze altijd voor het raam zwaait. ALTIJD! Maar al gelijk vanaf het eerste hoofdstuk is het spannend, want oma Zwaai is ‘s ochtends nergens te bekennen. Als Koen en Zofie na schooltijd weer naar haar huis
wandelen, is ze er nog steeds niet. Ze besluiten op onderzoek uit te gaan en al snel komen ze erachter dat de traplift van oma Zwaai het niet meer doet. Ze moet zelf een nieuwe kopen, maar kan dit niet betalen. Koen en Zofie denken een oplossing te weten: het ruilspel. Ze beginnen met een spijker en ruilen dit om voor zes spuitbussen verf. Maar gaat het ooit lukken om zo uiteindelijk een traplift te regelen? Ik weet het antwoord inmiddels… en dat is nog zeer verrassend ook!
Lees alvast een gedeelte van het boek in het inkijkexemplaar.
Wat vind ik van het boek?
Wat ik heel mooi vind aan dit boek uit de serie Ezelsoortjes, is dat elk hoofdstuk begint met een ‘moeilijk’ woord. De betekenis wordt uitgelegd en ook is het woord in het hoofdstuk zelf terug te vinden in een ander lettertype & kleur. Deze woorden komen uit het schrift van Zoof, zij spaart namelijk lange, mooie woorden. Hierbij moet je denken aan sikkeneurig en legendarisch. Omdat dit voor de jonge lezers nog best moeilijke woorden zijn om zelf te lezen, staat er ook precies bij hoe ze dit moeten lezen. Achterin staan nog enkele (creatieve) opdrachten bij dit boek waar ik als kind heel erg blij van zou worden. Het boek is voorzien van prachtige illustraties, zowel in een soort zachte, pastelachtige kleuren als een paar korte zwart/wit stripverhaaltjes. Een toffe afwisseling! Er zit zeker ook humor in dit boek, zelfs voor volwassenen nog leuk. Op een gegeven moment komen Zoof en Koen een woedend meisje tegen, met de naam Akke Fietje. Ik heb er hardop om moeten lachen! Wat ik ook tof vind, is dat dit boek niet zo stereotype is. Zo gaat het in het verhaal over een man die blij is dat zijn vriend weer thuiskomt en dat de man niet zo handig is. Hij is zelf meer van het huishouden.
Hobbel en Knot
Het verhaal
Daarna las ik het boek Hobbel en Knot van Marte Jongbloed, met illustraties van Iris Boter. De voorkant ziet er spannend uit. Je ziet twee bang kijkende kabouters met boven hun hoofden een grote sportschoen. De eerste twee hoofdstukken vond ik best overweldigend met al die kabouter- en dierennamen, maar grappig is wel dat ze passen bij de kenmerken van de kabouter of het dier. Zo heeft kabouter Knot heel lang haar en draagt ze het in een knot onder haar muts. Kabouter Hobbel loopt mank, hij viel als kind uit een boom. Kabouter Bes maakt elk jaar tonnen vol met sap en ga zo maar door. Op de dag na het feest van Koning Bons, de baas van de kabouters, is er paniek. Er is iets heel ergs aan de hand in het kabouterdorp. Het dorp is stuk! De brug, het ziekenhuis, alles is stuk. Volgens kabouter Dubbel komt dit door het plofmonster. Het plofmonster maakt veel herrie: plof, plof, plof. En net als alles weer gerepareerd en nieuw gebouwd is, gaat het weer mis. Het plofmonster komt weer door het dorp. Maar wat blijkt, na een paar keer komen ze erachter dat het geen monster is maar dat het échte mensen zijn. Een hardloopgroep! De kabouters kunnen zich niet aan de mensen laten zien, maar Foks de vos heeft een goed plan.. wel een beetje een vies plan!
Wat vind ik van het boek?
Ook dit boek uit de serie Ezelsoortjes is geweldig voor startende lezers. Vooral voor kinderen die wel van een beetje viezigheid houden. De illustraties in dit boek zijn erg mooi, de gezichtsuitdrukkingen van de kabouters ondersteunen heel erg het verhaal. De plaatjes zijn ook heel kleurrijk en er valt veel te zien. Op de laatste bladzijdes staan ook hier weer interactieve opdrachten. Ik ben
daar zelf, als leerkracht, heel erg over te spreken. Er staat een rekenopdracht in, maar ook taalopdrachten en enkele natuurfeitjes ontbreken niet.
Ik hoop dat er nog veel meer boeken verschijnen in deze serie, ik ben als groep 3 leerkracht razend enthousiast!
Recensie van juf Anita
Wat vind ik van de boeken?
Ik ben als leerkracht werkzaam in alle groepen van onze basisschool. Ik ben verantwoordelijk voor het onderwijs in groep 3, maar geef ook les aan Unit 678. Door deze combinatie weet ik het belang van gerichte instructie en gericht oefenen bij de start van het leesproces, maar ken ik ook de frustratie die bij de leerlingen kan optreden wanneer ze blijven hangen in de laagste AVI-niveaus en niet vooruit komen. In het persbericht wordt de serie Ezelsoortjes aangekondigd als de nieuwe concurrent van AVI. Ik kan niet helemaal terugvinden hoe dit bedoeld is. Wat wel opvalt is dat er wel in het persbericht staat dat de boeken niveau E3/M4 hebben, maar dat dit nergens in het boek zelf vermeld staat. Dit zorgt er voor dat het stigma dat zo’n boek alleen gelezen mag worden in een bepaald half jaar verdwijnt. Achterop het boek staat wel dat het ‘geschikt is voor lezers van 5 tot 8 jaar die hun eerste leespleziermeters’ maken. Bij het boek Hobbel en Knot snap ik dit helemaal. Het gaat over twee kabouters, dit zullen de oudere lezers echt niet meer interessant vinden (of eigenlijk..te kinderachtig). Het boek Het ruilspel zou volgens mij ook prima door wat ouders lezers met een wat lager niveau gelezen kunnen worden.
In mijn groep 3 heb ik leerlingen met uiteenlopende niveaus. De drukproeven van de boeken heb ik mee naar school genomen, en ik heb gevraagd wat de leerlingen ervan vonden. Ze waren gelijk erg enthousiast over de mooie kleurige illustraties. Op iedere bladzijde valt wel iets te zien, passend bij het verhaal. Na mijn introductie in de klas waren de boeken steeds bezet tijdens de stilleesmomenten. Toen ik na een paar weken de uiteindelijk gedrukte boeken mee nam waren de leerlingen nogmaals onder de indruk. Deze boeken zijn nog mooier!! Kortom: boeken die zeker thuis horen in de boekenkast van beginnende lezers. Ik zal deze serie ook toevoegen aan mijn lijstje met tips voor de ouders om in de zomervakantie te laten lezen.
De boeken aanschaffen
Bestel de boeken bij Libris.nl en zorg dat het geld bij een boekhandel terechtkomt of bestel ze bij bol.com via onderstaande afbeeldingen.
Dit bericht bevat affiliate links.
Het boek kreeg ik opgestuurd door Luitingh-Sijthoff. Hartelijk dank!