Hakkaarten
Sinds mijn eerste jaar als leerkracht van groep 3 maak ik al gebruik van hakkaarten. Ik heb deze hakkaarten leren kennen door een tweet van Onderwijsgek. Hakkaarten zijn een visuele ondersteuning bij het verdelen van woorden in de klanken.
In de eerste 6 kernen van Veilig Leren Lezen biedt de methode bij de dictees enkel woorden aan bestaande uit 3 letters. Veel leerlingen kunnen echter al langere woorden spellen en dit lukt nog beter met behulp van de hakkaarten. Zij kunnen aan de hakkaart zien uit hoeveel letters het woord bestaat en hoeveel klinkers en medeklinkers het woord heeft. Door dagelijks een dictee af te nemen van ongeveer 10 woorden en daarbij gebruik te maken van de hakkaarten is de spellingvaardigheid van de leerlingen vooruit gegaan en ik denk dat het mede daardoor is dat veel leerlingen in mijn groep weinig fouten maken in hun dictees.
Ik heb in een bestand verschillende hakkaarten gemaakt.
Door deze uit te printen op verschillende kleuren en daarna te lamineren zijn ze meerdere jaren achter elkaar te gebruiken.
In onderstaande video van Onderwijsgek is te zien hoe de hakkaarten gebruikt kunnen worden.
Hoi ik zou heel graag de hakkaarten willen ontvangen
Hallo Danielle,
De hakkaarten kun je vinden in het websitebericht.
Vriendelijke groet,
Inger
Hoi! Ik vroeg mij afof u dit klassikaal doet, en dan ook aan de klas de eerste letter terugvraagt tijdens een dictee? Of doet u dit ik een klein groepje met kinderen die er meer moeite mee hebben misschien? il zoe het niet zo goed voor mij hoe je klassikaal een dictee doet met gebruik van deze hakkaarten. Kint u mij dit kort vertellen? Dank u! Groetjes ashley
ik gebruik jouw hakkaarten al een tijd met veel plezier. Nu wil ik er echter een kleiner formaat van maken, omdat me dat handzamer lijkt. Heb je ere ook een Word bestand van zodat ik ze van daaruit kan verkleinen?
Hallo Karin,
Helaas heb ik de hakkaarten op mijn vorige laptop gemaakt en heb ik het bestand niet meer.
Vriendelijke groet,
Juf Inger
Graag zou ik de kaartjes ook willen overnemen. Zou je mij deze willen doormailen? Dank je wel alvast!
Hallo Emilija,
Je kunt in het bericht een link vinden naar de hakkaarten.
Groetjes,
Inger
Hallo,
Kunt u mij de hakkaarten ook mailen?? Bij voorbaat dank 🙂
Mvg.
Hallo,
De hakkaarten kunt u vinden via de link https://drive.google.com/file/d/0B2a78qFL25MCYTM5ZWE1NzEtYWMxOS00ZDU1LWFkYjQtOGQxNWYzNzI0Mjc3/view
Groeten,
Inger
Hoi Inger,
Zou je mij de hakkaarten misschien ook kunnen mailen?
Alvast bedankt!
groetjes Mirjam
Beste Inger,
Ik heb de hakkaarten geprint en vraag me af wat de reden is om ze op verschillende kleuren te printen. Is dit om zo onderscheid te maken tussen mmkm en bijv. mkmm woorden? Uit het filmpje van Marcel haal ik dat er ook niet uit, misschien dat jij het weet.
Alvast bedankt!
Groet,
Marjolein
Hallo Marjolein,
Ik denk dat het werken met verschillende kleuren ondersteunt in het gebruik van de hakkaarten. Leerlingen kunnen een link leggen tussen soort woord en kleur. Ik gebruik altijd een set en niet alle leerlingen kunnen dan goed de vakken zien. Kleuren werken dan als extra ondersteuning. Zeker weten doe ik dit echter niet.
Groeten,
Inger
Hoi Inger,
Ik zou ook heel graag het voorbeeld van de hakkaarten willen hebben. Zou je deze ook naar mij kunnen sturen?
Groetjes Lisbeth
Hallo Lisbeth,
Als het goed is, moet je ze via onderstaande link kunnen openen.
Zou je de vb van de hakkaarten voor me kunnen mailen
Zou je mij die hakkaarten kunnen mailen aub?
Ik krijg ze niet geopend
Hallo Carla,
Als het goed is, heb je mail.
Groeten,
Inger