Recensie: Het niet-zo-lieve heersbeestje
Recensie van juf Ivette
Oei, als je de voorkant van het boek Het niet-zo-lieve heersbeestje ziet dan snap je gelijk de titel. Daar is een boos kijkend lieveheersbeestje te zien met grote ogen. Op de rug van Thor, het niet-zo-lieve heersbeestje, zit Mo. Hij is geboren als jongen, maar houdt niet van typische jongensdingen. Ook niet van meisjesdingen trouwens. Mo is gewoon Mo. De mensen noemen haar nu meisje, maar dat maakt Mo niets uit. Dit maakt voor mij al gelijk dat ik vind dat iedereen dit prentenboek in zijn/haar onderbouwgroep moet hebben. Hoe mooi om kinderen mee te geven dat je mag zijn wie je wil zijn.
Korte samenvatting
Het prentenboek Het niet-zo-lieve heersbeestje is geschreven door Mark Haayema en geïllustreerd door Marieke van Ditshuizen. Het boek gaat over Mo en Thor. Mo woont bij zijn moeder, ze hebben een saai betegelde tuin. Mama houdt namelijk niet van kriebelbeestjes, hoe minder insecten er zijn des te beter. Want volgens haar zijn insecten compleet nutteloos. Mo denkt precies het tegenovergestelde: hoe minder ouders er zijn, des te beter. Hij bedenkt een plan om samen met zijn vrienden én de insecten de tegels uit de tuinen weg te krijgen. Het boek begint met de zin “Er was eens…” en meestal lopen die verhalen af met “En ze leefden nog…”. Maar in dit boek is het niet zeker of iedereen nog wel leeft op het eind. Daarvoor moet je het boek toch echt zelf (voor)lezen!
Bekijk het boek vast hier.
Wat vind ik van het boek?
Naast een avontuurlijk verhaal over Mo en Thor mét een onderliggende boodschap, is het ook een zeer leerzaam prentenboek. De kinderen leren meer over lieveheersbeestjes en insecten in het algemeen. Ook gaat het op een grappige manier over de Amerikaanse en Engelse benaming. De illustraties in het boek Het niet-zo-lieve heersbeestje zijn heel erg mooi. Het zijn realistische tekeningen door het kleurgebruik. De insecten hebben wel aandoenlijk grote ogen, dit zal kinderen zeker aanspreken. Ik heb hardop gelachen om Thor in zijn kleine potje, waarin hij met de dag krapper komt te zitten omdat hij te groot wordt. De gezichtsuitdrukkingen van zowel de mensen als de insecten zijn geweldig. In het boek staan op elke pagina ook heel veel kleine lieveheersbeestjes afgebeeld. Je voelt ‘m al aankomen, hoe leuk is het om ze samen op elke bladzijde te tellen? Op welke bladzijde staan de meeste? De lesideeën komen alweer opborrelen in mijn hoofd. Zo kun je de leerlingen zelf ook reuzeninsecten laten knutselen, tekenen of bouwen.
Hoewel de tekst qua moeilijkheid meevalt, zou ik dit boek toch eerder aan de wat oudere kleuters
voorlezen en niet aan de allerjongsten. Het is best een lang verhaal, met op elke bladzijde veel tekst.
Het is overigens niet langdradig en leest prettig voor. Maar ook het onderwerp is meer geschikt voor de wat oudere kleuters. Een mooi prentenboek om in te zetten bij thema’s rondom de tuin, insecten, duurzaamheid, goed zijn voor de aarde & het milieu, de baas spelen en diversiteit.
Het boek aanschaffen
Koop het boek via libris.nl en zorg dat het geld bij een boekhandel terechtkomt of bestel het via bol.com via onderstaande afbeelding.
Dit bericht bevat affiliate links.
Het boek kreeg ik opgestuurd door Singel Uitgeverij, VOLT. Hartelijk dank!