Recensie: Het weeshuis in de azuurblauwe zee
Recensie van juf Inge
Een tijdje geleden begon ik in Het weeshuis in de azuurblauwe zee. Ik las online veel positieve reacties en lovende recensies en daardoor werd mijn nieuwsgierigheid gewekt. Ik leende het boek bij de bibliotheek en begon er met veel enthousiasme in. Toch kwam ik niet echt in het verhaal. Misschien omdat fantasy niet meteen mijn favoriete genre is. Maar eerlijk gezegd las ik eerder weinig tot geen fantasy dus toen de kans voorbij kwam om het boek voor jufinger.nl te lezen greep ik deze met beide handen aan. En wat ben ik blij dat ik dit verhaal uiteindelijk toch heb gelezen!
Korte samenvatting
Het weeshuis in de azuurblauwe zee gaat over Linus Baker die voor zijn werk als maatschappelijk werker bij het Ministerie van Toezicht Magische Jeugd de opdracht krijgt om een onderzoek te doen naar een weeshuis op het kleine eiland Marsyas. De zes jongeren die er wonen hebben een magische gave en vormen samen een gevarieerde groep. Zo wonen er onder andere een bosnimf, een meisjeskabouter en een jongen van veertien die een gedaanteverandering ondergaat als hij bang is of ergens van schrikt. De directeur van het weeshuis, Arthus Parnassus, doet er alles aan om sluiting te voorkomen. Linus Baker verblijft een maand op het eiland om zijn onderzoek te doen. Het wordt een magische maand, vol verassingen en spanning. En waar Linus Baker het eiland betreedt met de nodige vooroordelen, bouwt hij tijdens zijn bezoek een band op met de bewoners van het weeshuis en komt hij voor een dilemma te staan. Volgt hij de regels of zijn hart?
Lees alvast de eerste twintig pagina’s in het inkijkexemplaar.
Wat vind ik van het boek?
Wat ben ik nu blij dat ik dit boek tóch gelezen heb. Waar het me de eerste keer niet echt aansprak door het fantasy thema, bleef ik nu geboeid tot het einde van het verhaal. Toen ik wat verder las dan de eerste keer dat ik het boek in mijn handen had, kon ik het niet meer wegleggen. Ik moést weten hoe dit verhaal voor de kinderen in het weeshuis zou aflopen en ik had het niet willen missen. Ondanks dat het een fantasy verhaal is, zorgt TJ Klune er met zijn schrijfstijl voor dat je je helemaal kunt inleven in de personages, ook al bestaan deze personages in de echte wereld niet.
Het verhaal snijdt meerdere belangrijke thema’s aan, zoals vooroordelen, jezelf durven zijn en diversiteit. En dat doet de schrijver op prachtige wijze door de taal die hij gebruikt: ‘Daarom vraag ik jullie om te luisteren in plaats van te oordelen over wat jullie niet begrijpen.’ En nog een prachtige boodschap verderop in het boek: ‘We zijn wie we zijn, niet door onze afkomst, maar door de keuzes die we maken in dit leven. Dat valt niet terug te brengen tot zwart-wit. Niet als er zoveel schakeringen tussen zitten. Je kunt niet zeggen dat iets moreel of immoreel is zonder de nuances erachter te begrijpen.’
Het boek is ingeschaald als een Young Adult boek, en dat vind ik begrijpelijk kijkend naar het taalgebruik. Ik denk dat het voor kinderen in de bovenbouw van de basisschool best een pittig boek is, maar het is wel een boek om kinderen ná de basisschool aan het lezen te krijgen én houden. Daarnaast biedt dit verhaal wel een fantastische kans om het gesprek aan te gaan en samen over door te praten. In groep 8 zou je (delen van) dit verhaal heel goed kunnen voorlezen en toepassen voor bijvoorbeeld burgerschapsvorming. Het verhaal biedt waardevolle kansen om het samen door te praten over de belangrijke thema’s die aan bod komen.
Het weeshuis in de azuurblauwe zee is een hoopvol en hartverwarmend verhaal waar je nog lang over na blijft denken. Een boek wat ik ieder kind én volwassene gun!
Het boek aanschaffen
Bestel het boek bij Libris.nl en zorg dat het geld bij een boekhandel terechtkomt of bestel het bij bol.com via onderstaande afbeelding.
Dit bericht bevat affiliate links.
Het boek kreeg ik opgestuurd door Singel Uitgeverij, VOLT. Hartelijk dank!