Recensie: Ik voel, ik voel, wat jij niet ziet
Recensie van juf Ivette
Dieren trekken altijd mijn aandacht, of het nou een alpaca op de kinderboerderij is, mijn eigen kat in huis of een luiaard in de dierentuin… ik kan er naar blijven kijken. Eigenlijk was de recensiestapel al hoog genoeg, maar toen Inger de mail doorstuurde met de voorkant van het boek Ik voel, ik voel, wat jij niet ziet, wist ik dat ik ruimte moest maken. De voorkant sprak mij gelijk aan door de sprekende illustraties van Mark Janssen. En wat tof dat ik van uitgeverij Luitingh-Sijthoff niet alleen het boek kreeg, maar ook nog een stapel bijbehorende ansichtkaarten!
Korte samenvatting van het boek
Eerst lees je het indrukwekkende voorwoord van Jane Goodall, zij is doctor in ethologie en is het bekendst van haar ZESTIGjarige studie van het sociale en familiale leven van de chimpansee. Ze is oprichtster van het Jane Goodall Institute, waarmee ze zich inzet voor de duurzame bescherming van chimpansees en hun leefgebieden. Vervolgens wordt kort verteld hoe men erachter is gekomen dat dieren óók emoties kennen en wordt het begrip ‘antropomorfiseren’ uitgelegd. Namelijk: ‘je bent aan het antropomorfiseren als jij jouw emoties op dieren plakt en vanuit je eigen mensengedrag probeert uit te leggen wat dieren voelen’. Helaas zitten we er vaak helemaal naast. Ook staat er een hoofdstuk in over de ontdekkingen van Darwin. Daarna gaat het over een jungle vol emoties, waarbij negen emoties op een rijtje worden gezet. Aan elke emotie (liefde, blijdschap, boosheid, walging, pijn, rouw, jaloezie, angst, empathie) wordt een dier gekoppeld en daarbij valt te lezen hoe dat dier deze emotie uit én waarom een dier in bepaalde situaties dit gedrag vertoont.
Bekijk hier het inkijkexemplaar en word niet boos als je vervolgens het boek meteen koopt.
Wat vind ik van het boek?
De vormgeving van Ik voel, ik voel, wat jij niet ziet is fantastisch. Het boek bevat ontzettend veel weetjes en prachtige illustraties. Deze illustraties zijn kleurrijk en zitten vol details, de dieren lijken zo uit het boek te kunnen komen. Ongelofelijk knap gemaakt! De eerste keer heb ik alleen maar door het boek gebladerd en gekeken, zonder maar een woord te lezen. De tekst heeft een prettige grootte voor een informatief boek, want het is afwisselend van grootte. Er wordt veel gebruik gemaakt van alinea’s en duidelijke kopjes, waardoor het makkelijk leest. Elke emotie wordt geïntroduceerd op een met kleur omrande bladzijde, waarop ook het betreffende dier staat afgebeeld. Af en toe staat er een klein plaatje van een camera bij een tekst. In dat geval kun je op de website van de schrijver een bijbehorend filmpje kijken. Een toffe aanvulling! Zo leer je het gedrag nog beter te begrijpen, zeker als je visueel bent ingesteld.
Ik vind het ontzettend knap hoe Lotte Stegeman dit boek heeft geschreven. Zoals ze zelf zegt is ze kinderboekenschrijver en geen bioloog. Ze heeft daarom veel deskundigen ingeschakeld, urenlang gepraat met wetenschappers en honderden dierenfilms bekeken. Wat een droom om uiteindelijk zo’n boek te maken! Ik voel, ik voel, wat jij niet ziet is niet alleen geschikt voor (bovenbouw)leerlingen, maar zeker ook volwassenen
kunnen nog heel veel leren.
Het boek aanschaffen
Koop het boek via libris.nl en zorg dat het geld bij een boekhandel terechtkomt of bestel het via bol.com via onderstaande afbeelding.
Dit bericht bevat affiliate links.
Het boek kreeg ik opgestuurd door Luitingh-Sijthoff. Hartelijk dank!