Ik zoek een kusje – Matthijs Kleyn

Voor mooie prentenboeken met een aantrekkelijke titel heb ik een zwak ontwikkeld. Dus toen ik de kaft zag van Ik zoek een kusje met al die dieren op de voorkant kon ik de verleiding niet weerstaan om een recensie-exemplaar aan te vragen. Wellicht lag het ook wel een beetje aan de zwangerschapshormonen die toen door mijn lijf gierden. Ondertussen heb ik het boek al meerdere keren voorgelezen aan de peuter hier in huis en weet ik één ding zeker: Ik zoek een kusje gaat niet mee naar school, maar blijft hier lekker thuis.

Ik zoek een kusje – Het verhaal

Keesje krijgt graag kusjes van zijn mama. Haar kusjes zijn zacht en fijn. Maar Keesjes papa heeft een baard. Zijn kusjes zijn prikkelig en helemaal niet zacht en fijn.

Als Keesje met zijn papa in de dierentuin is, bedenkt hij dat de dieren met hun zachte vacht hem vast ook zulke fijne kusjes kunnen geven als mama. Als papa even niet oplet, gaat Keesje ervandoor. Hij vraagt de aap om een kusje, de olifant en de pinguïn. Zelfs de krokodil… Als dat maar goed gaat!

Inkijkexemplaar

Alvast een stukje lezen en een aantal van de prachtige prenten bewonderen? Bekijk dan het inkijkexemplaar.

Ik zoek een kusje – Wat vind ik van het boek?

Aangezien de peuter minimaal één keer per week vraagt of dit boek voorgelezen kan worden, is het voor mij duidelijk dat hij fan is van dit boek. Dat maakt al snel dat ik ook fan ben. Als je het boek ziet, wordt je aandacht meteen getrokken door alle dieren op de voorkant die prachtig getekend zijn door Harmen van Straaten. Dit nodigt al uit voor een gesprek: Wat voor kusje zou Kees zoeken?

Het boek leest erg prettig voor. De korte stukken tekst zijn geschreven op rijm en je ontdekt al erg snel hoe je dit het beste voor kunt lezen. Wel is het boek vrij lang om voor te lezen. Mijn peuter trapt er nu nog in dat ik af en toe een stukje tekst of bladzijde oversla. Dit kan gelukkig vrij gemakkelijk, maar dat duurt vast niet lang meer. Als je dit boek in de klas voor wilt lezen, moet je dus wel zorgen voor voldoende tijd.

Lees ook: De verjaardag van de luiaard

De illustraties zijn prachtig, maar eerlijk gezegd had ik niet anders verwacht van Harmen van Straaten. De afwisseling tussen rustige en wat drukkere prenten vind ik fijn. Hierdoor blijf je niet bij iedere bladzijde eindeloos kijken. Sommige dieren komen terug op andere prenten en aan één dier vraagt Kees geen kusje, maar je ziet het beestje regelmatig terug bij de andere dieren. Dit vond ik een leuk detail.

Doelgroep
Bij een prentenboek denk je als doelgroep al snel aan jongere kinderen. Daar is dit boek ook zeker zeer geschikt voor. Als leerkracht van groep 7/8 ben ik gaan nadenken over hoe ik dit boek in mijn groep zou kunnen inzetten.

Lesidee voor de bovenbouw

Taalles rijmen
Het boek is geschreven in het rijmschema abcb. Het leest qua ritme erg prettig voor en is echt een goed voorbeeld om te gebruiken als je in de bovenbouw aan de slag gaat met rijmen. Je zou de leerlingen bijvoorbeeld zelf een gedicht kunnen laten schrijven over een dier dat Kees nog niet bezocht heeft.

Dit bericht bevat affiliate links.

Het boek kreeg ik opgestuurd door De Leukste Kinderboeken. Hartelijk dank! 



Share Button