Joris en het reuzenraadsel lag al veel te lang op mijn stapel met boeken die ik nog moest lezen voor een recensie. Toen ik het boek aanvroeg, had ik bedacht dat het wel weer eens tijd werd voor een boek voor de middenbouw op mijn website. Maar toen kwamen er veel te veel andere leuke boeken in mijn brievenbus en andere kansen voor mij als juf Inger waardoor dit boek een beetje uit het zicht verdween. De stapel met recensie-exemplaren bleef maar groeien en na een potje ‘iene-miene-mutte’ bleef dit boek over om gelezen te worden. Vandaag dan eindelijk de welverdiende recensie over Joris en het reuzenraadsel: Een bofkont op reis op mijn site.
Joris en het reuzenraadsel – het verhaal
Joris en Glip gaan met de maar-niet-heus-reus op bezoek bij zijn zus Reusalie. Reusalie is echter niet thuis als ze aanmeren bij haar vuurtoren. In plaats daarvan komt Pico Bello tevoorschijn: een van de bewoners van het eiland Schone Schijn, waar een perfect verzorgd uiterlijk ontzettend belangrijk is. De koning van dat eiland staat op het punt te trouwen met Reusalie, maar zij is spoorloos verdwenen. Dat is het begin van een spannend avontuur waarin Joris en Glip samen met geluksvogel Jack Pot in Siberië op zoek gaan naar de zus van de maar-niet-heus-reus. Waarom is Reusalie weggelopen? En kunnen Joris en Glip haar ervan overtuigen terug te keren naar Schone Schijn? Joris en het reuzenraadsel is een spannend avontuur met een belangrijke boodschap: iedereen mag er zijn zoals-ie is.
Lees ook: De bromvliegzwaan
Joris en het reuzenraadsel – Wat vind ik van het boek?
Wat me al snel opviel in dit boek waren de illustraties. Deze bestaan eigenlijk alleen maar uit de kleuren zwart, wit en rood en dan in verschillende tinten daarvan. Hierdoor trekken ze steeds wel je aandacht, maar ze leiden niet af van het verhaal. Het is echt een cadeautje in dit boek. De afwisseling tussen tekst en illustratie is voor een boek voor de middenbouw helemaal goed.
Het eerdere deel over Joris heb ik niet gelezen en in het begin van het boek had ik daar wel last van. Ik kwam niet echt in het verhaal en had het idee dat ik informatie miste. Na een aantal hoofdstukken verdween dit gevoel gelukkig en begon ik steeds beter te begrijpen wie de verschillende personen waren.
Nadat ik na een paar hoofdstukken goed in het verhaal zat, vond ik het steeds lastiger om het boek aan de kant te leggen. Ik moest weten of het Joris zou lukken om Reusalie te vinden. De avonturen die Joris en Glip beleven zijn redelijk bizar, maar misschien daarom wel zo leuk. Kinderen stellen dit waarschijnlijk zeker wel op prijs. Het is toch lekker om je in te leven in personage en avonturen te beleven die je nooit echt mee zult maken? Met dit boek komt dat zeker goed!
Lees ook: Heintje en de minpins
Wat ik kon waarderen in dit boek is het spelen met taal. De naam Jack Pot is daar een voorbeeld van, maar het gebeurt niet alleen met namen, maar ook met titels van hoofdstukken of gewoon ineens in een zin. Ik hou daar wel van.
Het personage dat mijn hart wel echt een klein beetje gestolen heeft is Dimi. Ik ga niet verklappen wie dit is, maar ben benieuwd of dit bij andere lezers ook het favoriete personage is geworden.
Dit boek krijgt een mooi plekje in onze schoolbibliotheek en ik hoop dat veel leerlingen in groep 4 en 5 genieten van het verhaal van Joris en Glip. Wellicht kunnen we deel één ook nog een keer aanschaffen, zodat het waarschijnlijk nog meer leesplezier gaat opleveren.
Dit bericht bevat affiliate links.
Het boek kreeg ik opgestuurd door uitgeverij Van Holkema & Warendorf . Hartelijk dank!