Site pictogram Juf Inger

Juf Braaksel en het meesterbrein

juf braaksel en het meesterbrein

Voor de boekenbingo van 2019 moest ik het eerste deel lezen uit de serie over juf Braaksel: Juf Braaksel en de magische ring. In Goodreads gaf ik dit boek 4 sterren, ik vond het dus een goed boek. Daarna vergat ik de serie eigenlijk weer een beetje. Er zijn ook zoveel andere fantastische kinderboeken! Gelukkig vergat de uitgever mij niet en zo lag ineens, verrassing, het volgende deel in mijn brievenbus. Ik kon gaan genieten van Juf Braaksel en het meesterbrein.

Het verhaal

Het is de sluwe juf Braaksel gelukt uitgeroepen te worden tot liefste juf van de provincie en daar is groep 6 niet blij mee! Lotte en Thijs zijn vastbesloten om een plan te bedenken om Braaksel van hun school te verjagen, maar dat is nog niet zo makkelijk. Als er een nieuwe jongen in de klas komt, krijgen ze weer hoop: Lucas is pas 7, maar blijkt superslim te zijn. Misschien kan hij hen helpen om een nieuw masterplan te bedenken?
Maar dan komen ze erachter dat Braaksel hele andere plannen met Lucas heeft, en moeten ze hem zien te redden. Als dat maar goed gaat!

Bekijk alvast een filmpje over het boek.

Wat vind ik van het boek?

In het eerste deel moest ik bij het lezen van het boek vaak denken aan juffrouw Bulstronk uit het boek Matilda van Roald Dahl. Dat was in dit deel minder. Juf Braaksel is voor mij nu echt een apart karakter. Het is fijn dat dit boek gewoon verder gaat waar het vorige boek gebleven is. Daardoor is het logisch dat Lotte, Thijs en de andere kinderen nog steeds bij juf Evi in de klas zitten. Sowieso is de schoolsituatie logisch geschreven en dat vind ik als leerkracht ook weleens fijn. De leerlingen moeten gewoon lessen volgens zoals rekenen en taal en het is niet elke dag feest.

Lees ook: Het gatenmysterie – De school van de magische dieren 2

Vanaf het eerste hoofdstuk zit je meteen weer in het verhaal. Het is daarom wel handig als je het vorige deel ook hebt gelezen. Los is Juf Braaksel en het meesterbrein minder leuk om te lezen. De personages die te maken hebben met de vreemde plannen van juf Braaksel worden na een aantal hoofdstukken langzaam geïntroduceerd. Je gaat daardoor zelf in de loop van het boek ontdekken wie de slechteriken zijn en ik kan me voorstellen dat dat voor kinderen leuk is. Een eurekamoment!

Net als in het vorige boek zijn Lotte en Thijs de belangrijkste personen in het boek, maar het nieuwe jongetje Lucas is ook heel belangrijk. Zijn ouders gaan scheiden en daarom komt hij nieuw in groep 6. Lucas zelf vindt het helemaal niet leuk dat hij naar een andere school moet. Hij mist zijn vrienden en de kinderen van zijn nieuwe groep moeten aan hem wennen. En dan is er ook nog die juf Braaksel die hem constant nodig heeft. Als lezer krijg je na een aantal hoofdstukken echt medelijden met Lucas. Gelukkig ontstaat er al snel een vriendschap met Lotte en Thijs en ontdekken ze wat juf Braaksel van plan is met Lucas.

De geheime schuur van de opa van Lucas speelt daarbij een grote rol. Carry Slee laat daarbij op een originele manier de vader van juf Evi en zijn uitvindingen terugkomen in dit boek. De magische ring komt aan het eind van het boek weer terug, maar dit keer is er ook een bijzonder horloge dat erg handig blijkt te zijn. Een groot deel van het boek zou echt kunnen gebeuren, maar de snode plannen van juf Braaksel, de magische ring en het bijzondere horloge maken dat het toch echt een verhaal met fantasie is.

Kunnen Lotte en Thijs Lucas op tijd redden van het gemene plan van juf Braaksel? En lukt het ze nu om eindelijk van juf Braaksel af te komen?
Dat laatste zal wel niet, want er komt nog een derde deel in de serie. Ik ben benieuwd wat Carry Slee dan weer bedacht heeft. In dit boek is het haar in ieder geval heel goed gelukt een origineel verhaal neer te zetten.

Tips voor in de klas

Sociale vaardigheden
Juf Braaksel en het meesterbrein is een goed boek om voor te gaan lezen als er in groep 5 of 6 een nieuwe leerling in de klas komt. Lucas is in het boek nieuw in de klas en dat is wennen voor iedereen. Hoe kan je er als klas voor zorgen dat iemand zich welkom voelt?

Lees ook: 10 ideeën om te werken aan groepsvorming

Taal en techniek
Lucas zijn opa was uitvinder en had samen met een vriend een schuur waar ze hun uitvindingen maakten. De magische ring in deel 1 van de serie is er daar één van en in dit boek speelt een bijzonder horloge een belangrijke rol. Wat zouden de leerlingen in de klas voor uitvinding willen maken dat past bij de ring en het horloge? Laat ze dit ontwerp uitwerken op papier met daarbij een goede beschrijving.

Doelgroep

De kinderen in het boek beleven hun avontuur in groep 6. De schrijfstijl en het taalgebruik vind ik ook het meest geschikt voor leerlingen van ongeveer die leeftijd. Bij ons op school gaat dit boek dus in de boekenkast van groep 5/6. Voor oudere kinderen is dit boek waarschijnlijk net iets te saai wat betreft de dingen die Lotte, Thijs en hun vrienden doen in dit boek.

Boek bestellen

Heb jij Kobo Plus? Dan heb je geluk, want in Kobo Plus kun je dit boek gratis lezen!













Dit bericht bevat affiliate links.

Het boek kreeg ik opgestuurd door Overamstel uitgevers. Hartelijk dank! 

Mobiele versie afsluiten