Sinds dit schooljaar heb ik in mijn klas een kalenderklok staan. Vorig schooljaar zag ik een tweet van @margotzegtdit over een kalenderklok die zij had aangeschaft voor haar groep 3. Dit had meteen mijn interesse, omdat ik mijn groep meer aandacht wilde besteden aan de dagen van de week, de maanden en de seizoenen. Daarbij liep ik er in groep 5 tegenaan dat ze de maanden en seizoenen wel wisten, maar niet goed wisten welke maanden nu bij welk seizoen hoorden. Toen bij de formatie bekend werd dat ik een groep 3/4/5 mocht les gaan geven het schooljaar 2014-2015 wist ik al snel dat ik een kalenderklok in mijn lokaal wilde.
Hoe zet ik de kalenderklok in?
Iedere week is een andere leerling verantwoordelijk om de klok op de juiste dag en datum te plaatsen en het weer te kiezen. Het weer mag gedurende de dag aangepast worden, want in Nederland kan het weer aardig wisselvallig zijn gedurende de dag.
Als er een nieuw seizoen begint, wil ik daar met behulp van de kalenderklok extra aandacht aan besteden. Welk seizoen begint, welk seizoen is voorbij, welke maanden horen bij het seizoen dat is begonnen etc.
Bij een les over klokkijken, datums, dagen of seizoenen zet ik de kalenderklok in. Ik geef dit jaar les aan 3 verschillende groepen in een lokaal en heb daardoor de mogelijkheid instructie te geven aan kleine groepjes. Iedere leerling heeft daardoor goed zicht op de kalenderklok. Ik hoop dit jaar te ervaren dat de leerlingen in groep 3 de volgorde van de dagen beter weten en de leerlingen van groep 5 goed weten hoe het zit met de maanden en de seizoenen. Natuurlijk zal er in groep 4 ook genoeg geleerd worden, maar die groep kan ik niet vergelijken met hoe ik het vorig schooljaar ervaren heb.