Recensie: Kip op je kop
Recensie van juf Inge
Schrijfster Jowi Schmitz zou je kunnen kennen van de boeken Beste broers en Zeemeermeisje, beide titels die ik heel erg kan aanraden om te lezen. Nu schreef ze een nieuw jeugdboek: Kip op je kop. Dit deed ze samen met Jeska Verstegen die het omslag en de illustraties heeft verzorgd. Kip op je kop is een verhaal met een ander thema dan de titel doet vermoeden. Een verhaal dat weet te ontroeren en je hart weet te verwarmen. Een verhaal waarvan ik hoop dat het bij veel lezers terecht gaat komen.
Korte samenvatting
Romeo heeft het niet makkelijk. Zijn vader is ernstig ziek en zijn moeder is de laatste tijd heel mopperig, ze kan niet zoveel hebben nu het steeds slechter lijkt te gaan met zijn vader. Op een avond hoort Romeo vreemde geluiden op zijn balkon. Hij sluipt ernaartoe en ontdekt een kip! Een kip die zich graag laat aaien en het liefst bij Romeo in bed komt liggen. Hij noemt de kip ‘Tok’. Bij de kip blijkt ook een nieuw buurmeisje te horen, Tobi.
Romeo en Tobi komen bij elkaar in de klas terecht en raken bevriend. Samen met kip Tok, geeft Tobi Romeo de moed om de laatste wens van zijn vader in vervulling te laten gaan: nog één keer de woestijn zien. Geen gemakkelijke wens, maar Romeo geeft niet op, zelfs niet als zijn vader te ziek blijkt om naar Amerika te vliegen. Dan moet de woestijn maar naar hem toe komen. Lukt het Romeo en Tobi om de wens op tijd in vervulling te laten gaan?
Lees alvast een stukje in het inkijkexemplaar
Wat vind ik van het boek?
Jowi Schmitz schreef met Kip op je kop opnieuw een wondermooi jeugdboek. Met humor en warmte weet ze een hoopvol verhaal te vertellen. Vanaf de eerste zin word je meegezogen in het verhaal en daarna wil je steeds weten hoe het verder zal gaan en af zal lopen. Kip op je kop is een verhaal over vriendschap en familie, over de dood en verlies, maar ook over doorzetten en hoop houden. Jowi Schmitz weet dit op prachtige wijze te verwoorden en deze thema’s een plek te geven zonder dat het ergens te zwaar wordt. Met haar manier van schrijven weet ze je als lezer mee te nemen in het hoofd van het hoofdpersonage Romeo.
‘Hoe moet ik alles onthouden voor als hij er niet meer is? Hoe moet ik het onthouden? Alles, bedoel ik. En als ik het wel onthou. Hoe kan ik het hem dan vertellen?’
Je proeft en voelt de hoop, en soms ook de wanhoop van Romeo als je dit verhaal leest. Jowi Schmitz heeft dit zo pakkend op weten te schrijven in rake zinnen.
‘De tijd raakt op. (…) En dan wil ik nog niet…maar als de tijd dan toch opraakt, dan wil ik er nog zoveel mogelijk mee doen. Zelfs als dat geen zin heeft. Zelfs als dat helemaal niks helpt.’
Omdat je je als lezer zo goed kunt inleven, leest dit boek als een trein. Het is ook een prachtig boek om voor te lezen in een bovenbouw groep en samen in gesprek te gaan over wat er is gelezen. Daarnaast kan dit verhaal hoop en troost bieden aan kinderen die een soortgelijke situatie meemaken. Wat is het daarom belangrijk dat deze verhalen worden opgeschreven en verteld.
Jeska Verstegen maakte een schitterend omslag. De kippen komen in ieder hoofdstuk terug in kleine maar fijne zwart-wit tekeningetjes.
Hoewel de titel van het boek misschien niet precies de juiste lading van het verhaal dekt, is dit zeker een boek dat in iedere schoolbibliotheek thuishoort. Lees het eerst zelf en lees het daarna voor, of raad het boek vervolgens aan, aan leerlingen waarvan je weet dat ze deze prachtige, realistische jeugdverhalen kunnen waarderen of gebruiken als venster of spiegel. Door de thema’s die besproken worden en de manier van schrijven van Jowi Schmitz zal Kip op je kop veel kinderen aanspreken en hopelijk ook hun hart verwarmen.
Het boek aanschaffen
Bestel het boek bij Libris.nl en zorg dat het geld bij een boekhandel terechtkomt of bestel het bij bol.com via onderstaande afbeelding.
Dit bericht bevat affiliate links.
Het boek kreeg ik opgestuurd door Querido Kinderboeken. Hartelijk dank!