Gisteren is op menig basisschool de Kinderboekenweek 2018 geopend. Een van de meest leuke weken van het schooljaar, vind ik, en daarom verzamelde ik in dit blog mijn favorieten om mee aan de slag te gaan de komende dagen. Lang niet alles ga ik ook zelf in mijn groep gebruiken. De tijd is een keer op en sommige ideeën passen niet echt bij groep 7/8, maar ‘Kom erbij!’ biedt veel fantastische mogelijkheden en daar hebben veel mensen veel moois bij bedacht.
Rian Visser
Al jaren één van de eerste sites die ik bezoek als ik aan de slag ga voor de Kinderboekenweek. Het boek Blitz van Rian is dit jaar, terecht, één van de kerntitels en zij heeft bij het boek twee digibordlessen gemaakt voor groep 3, 4 en 5. Voor de groepen 5 t/m 8 heeft ze een geweldige groepsschrijfopdracht bedacht. Je kunt er zelfs echt een prijs mee winnen. Het kost wel wat tijd, maar ik ga die tijd toch echt proberen vrij te maken.
Benieuwd naar alle ideeën van Rian Visser? Bezoek dan snel haar site: www.rianvisser.nl.
Kleuteruniversiteit
Bij Kleuteruniversiteit kun je ontzettend veel projecten kopen waaronder projecten die goed passen bij de Kinderboekenweek. Juf Annebel, gastblogger op mijn website, kwam echter ook leuke extra’s tegen die gratis zijn. Ze zijn natuurlijk leuker als je de projecten helemaal uit kunt voeren, maar sowieso zijn ze in kleutergroepen goed te gebruiken. Soms…nee hoor, laat mij maar lekker in groep 7/8.
Lees ook: Creatieve verwerking bij het thema ‘Kom erbij!’
Secret (book)friend
Dit idee van Kinderboekenjuf vind ik echt zó leuk! Helaas zit mijn programma voor de Kinderboekenweek al erg vol, maar dit kan gelukkig ook nog goed in de rest van het schooljaar. Mooie manier om wat meer aandacht aan boeken te schenken en aan aandacht voor elkaar. Ik bedenk me nu dat dit een mooie activiteit is na de kerstvakantie: weer even werken aan de groepsvorming.
Filosoferen
Filoseferen is niet iets waar ik snel aan denk als leerkracht, maar de lesbrief ‘Wat is vriendschap?’ vind ik een prachtig middel om op een andere manier bezig te zijn met de Kinderboekenweek. Het is, volgens mij, wel belangrijk om je voor zo’n les als leerkracht goed voor te bereiden en te zorgen dat er voldoende tijd is. Het is zonde om de les af te moeten ronden omdat het tijd is om naar huis te gaan als je juist zo mooi bezig bent met je klas.
Spelen met Engels
Engels is voor mij echt onderdeel geworden van mijn standaard lesprogramma en kan dan ook niet ontbreken in dit lijstje. Lauren van Spelen met Engels heeft een prachtige verzameling met Engelse lesideeën op haar site staan voor groep 1 t/m 8. Zelf vind ik de les over de ‘Friendship soup’ goed toepasbaar in de klas en er is een grote kans dat mijn leerlingen de woordzoeker een ochtend in deze week op hun tafel zullen vinden.
Nog meer inspiratie?
Er is natuurlijk nog veel meer moois te vinden over de Kinderboekenweek. Heb jij nog een leuk idee dat echt gedeeld moet worden? Ik vind het erg leuk als je het achterlaat bij de reacties.