Site pictogram Juf Inger

Lesideeën Sinterklaas voor de bovenbouw

Lesideeën Sinterklaas

Ik ben zeker geen fan van een klas compleet gek maken, omdat Sinterklaas in het land is. Wel vind ik het leuk om er op korte momenten aandacht aan te besteden of om een lesdoel te bereiken door de les passend bij het thema te maken. Voor groep 7/8 ben ik daarom aan de slag te gaan om lesideeën in het thema van Sinterklaas te verzamelen om deze periode zinvol mee aan de slag te kunnen gaan.

Rekenen
Sudoku

Mijn ervaring is dat sudoku’s vaak nog best lastig zijn voor leerlingen, maar dat ze het samen puzzelen wel leuk vinden. De meeste sudoku’s online zijn qua afbeelding niet echt passend meer, maar deze van kleurplaten.nl kan wel en daar staat de oplossing meteen bij. Wel zo handig!

Sinterklaashuis – omtrek en oppervlakte

In de rekenmethodes van groep 7 en 8 staan veel opdrachten rondom oppervlakte en omtrek. Laat de leerlingen zelf een plattegrond tekenen van het Sinterklaashuis en van elke kamer die ze daarin plaatsen de omtrek en de oppervlakte berekenen.

Lezen
Tempolezen

Zoek of maak een lijst met Sinterklaaswoorden en laat de leerlingen die zo snel mogelijk lezen. Laat ze dit bijvoorbeeld iedere maandag en vrijdag doen gedurende de Sinterklaasperiode. Iedere keer noteren ze de tijd die ze nodig hadden en zien, hopelijk, dat ze steeds sneller worden.

Begrijpend lezen

Op de website van juf Milou vond ik twee lessen begrijpend lezen die goed gebruikt kunnen worden in de bovenbouw. De lessen Sinterklaasweetjes en Speculaas zijn beide compleet uigewerkt met opdrachten en antwoorden.
Vind je groep begrijpend lezen nog erg lastig? Dan is deze tekstdetective waarschijnlijk nog goed te gebruiken.

Taal
Recensie schrijven

Laat de leerlingen een recensie schrijven over een cadeau dat ze hebben gekregen van Sinterklaas of over snoepgoed dat ze hebben gegeten. Hierbij moeten ze natuurlijk goede argumenten gebruiken.

Sinterklaas ABC

Bedenk bij iedere letter van het alfabet een woord dat hoort bij het Sinterklaasfeest.

A – aankomst

B – banketletter

C – Chocolademunt

D – ….

Woordzoeker maken

Maak een eigen woordzoeker met Sinterklaaswoorden. Dit kan online bijvoorbeeld op woordzoekermaken.nl of op een rijtjesblad van bijvoorbeeld rekenen.
Je kunt natuurlijk ook op zoek gaan naar een woordzoeker om ’s ochtends te laten maken door je leerlingen. Ik heb zelf de volgende drie voorbeelden gevonden die ik in mijn groep zou kunnen gebruiken. Voorbeeld 1, voorbeeld 2 en voorbeeld 3.

Spelling
Dictee

Geef de leerlingen een dictee met woorden die gerelateerd zijn aan Sinterklaas en maak het ze natuurlijk niet te makkelijk.

Pepernotengevecht

De werkvorm sneeuwballengevecht is bij de meeste leerkrachten wel bekend. Neem dit keer bruin papier en laat daar de leerlingen een zin opschrijven over Sinterklaas waarin de werkwoordsvorm ontbreekt. Wel schrijven ze het hele werkwoord op. Vervolgens worden de ‘pepernoten’ door de klas gegooid en moet een klasgenoot de zin kloppend maken.

Sinterklaasrebussen

Zelf heb ik werkbladen gemaakt met Sinterklaasliedjes in rebusvorm, maar dit kan natuurlijk ook door de leerlingen gedaan worden. Om het wat lastiger te maken, maken ze van een couplet of refrein een rebus. Hierbij moet natuurlijk goed nagedacht worden over de spelling van de woorden.

Heb je zelf nog toffe lesideeën rondom Sinterklaas om in de bovenbouw mee aan de slag te gaan? Laat ze weten in een reactie.

Mobiele versie afsluiten