Prentenboeken in de bovenbouw lezen? Dat kan zeker! Ik mocht twee prentenboeken recenseren over dieren die een bijzonder avontuur beleven en bedacht bij beide boeken een manier om ze in de bovenbouw te gebruiken. In Het kleine eiland broed een toom, dat woord heb ik even opgezocht, ganzen op een plan om de boerderij te verlaten en in Mick en het monster bezoekt stadsmuis Mick veldmuis Zoë en het platteland is toch best spannend.
Het kleine eiland
Het verhaal
Alle dieren op de boerderij waren vrienden. Samen zorgden ze voor de boerderij en voor elkaar. Het was misschien niet altijd perfect, maar iedereen vond het prima zo. Tot de ganzen op een dag begonnen te roddelen. Ze broedden op een plan om de boerderij te verlaten en alleen te gaan wonen. Zou hun leven daarna wel perfect zijn? Een modern fabeltje over vrijheid, veren en vriendschap.
Wat vind ik van het boek?
Het boek laat kinderen goed begrijpen dat we elkaar nodig hebben en hoe groepsdruk kan werken. Toen ik het boek voor de eerste keer las, was ik niet echt onder de indruk. Waarschijnlijk omdat ik niet echt de tijd nam om goed te lezen. De tweede keer begreep ik pas echt de boodschap in het verhaal. Het is niet zomaar een boek over een groep dieren op een boerderij, maar het boek laat je beseffen hoe belangrijk we voor elkaar zijn. Natuurlijk ben je het niet altijd eens met de andere personen in een groep, maar alleen of met een klein groepje kun je niet zoveel bereiken.
De illustraties in het boek vond ik niet allemaal even mooi. De prent van de vossen die kijken naar het eiland had echt mijn aandacht, maar andere tekeningen waren erg druk.
Lesideeën voor de bovenbouw
Met dit boek kun je leerlingen goed laten zien hoe groepsdruk werkt. Doordat de ganzen met meer zijn, moeten de eenden wel toegeven, denken ze. Terwijl de eenden eigenlijk al wisten dat het idee niet zo goed was. Dit boek is goed in te zetten als het even niet zo lekker gaat in je groep. Waarom hebben we elkaar nodig in een groep? Probeer de leerlingen een vertaalslag te laten maken naar de klas. Welke kwaliteiten hebben we als geheel? Waarom is iedere leerling belangrijk voor het totaal?
Mick en het monster
Een boek van de schrijver van De mooiste vis van de zee, dat boek wilde ik graag ontvangen.
Het verhaal
Als stadsmuis Mick voor het eerst bij veldmuis Zoë op bezoek gaat, ziet hij een verschrikkelijk monster. Het is gigantisch, heeft puntige hoorns en een reusachtige staart. Als het brult, beeft de aarde. Tenminste, dat is wat Mick zag. Maar klopt dat wel…? In zijn nieuwe prentenboek vertelt Marcus Pfister, maker van De mooiste vis van de zee, een grappig verhaal vol mysterie, spanning en een vleugje griezeligheid.
Wat vind ik van het verhaal?
Dit boek is wel echt een prentenboek voor peuters en kleuters. Zowel de tekeningen, als de tekst, als het avontuur sluiten erg aan bij de belevingswereld van jonge kinderen. Doordat er op de illustraties kleine stukjes te zien zijn van het monster en kinderen op die manier een hint krijgen, kan je ze laten proberen te raden wat Mick nou gezien heeft.
Lesideeën voor de bovenbouw
Met dit boek kun je leerlingen goed laten begrijpen hoe de fantasie werkt van jongere kinderen. Niet echt geschikt qua inhoud voor de bovenbouw om een les aan te verbinden, maar wel om meer begrip te laten hebben voor jongere kinderen op school.
Boeken aanschaffen
Dit bericht bevat affiliate links.
De boeken kreeg ik opgestuurd door uitgeverij De Vier Windstreken. Hartelijk dank!