Recensie: Nours geheime bibliotheek
Recensie van juf Ivette
Een boek met het woord ‘bibliotheek’ in de titel trekt mij natuurlijk gelijk! Maar het boek Nours geheime bibliotheek gaat niet over zomaar een bibliotheek. Deze geheime bibliotheek staat namelijk in een oorlogsgebied. De kleuren op de kaft geven ook gelijk al de grimmige sfeer van een oorlogsgebied weer. Het boek is geschreven door Wafa’ Tarnowska en de illustraties zijn gemaakt door Vali Mintzi.
In het nawoord van de schrijver las ik dat zij zelf ook een burgeroorlog (Libanon 1975-1976) mee heeft gemaakt. Maandenlang heeft ze zichzelf samen met haar familie verborgen moeten houden in een schuilkelder. Om de tijd door te komen, las ze heel veel boeken. Om aan de werkelijkheid te ontsnappen, zocht ze de meest ingewikkelde boeken uit en las ze verhalen over mensen die het nóg moeilijker hadden. Dit gaf haar moed. Ook de illustrator voelt helaas verbondenheid met dit verhaal. Zij is opgegroeid in het communistische Roemenië en leefde vaak in angst. De afgelopen dertig jaar woonde ze in het Midden-Oosten, waar ze regelmatig het diepe conflict tussen oorlog en vrede ervaart.
Korte samenvatting
Het boek is gebaseerd op ware gebeurtenissen en geeft een kijkje in het dagelijks leven tijdens de oorlog in Damascus. Dit verhaal is geïnspireerd op de jonge mensen in Daraya, een stad ten zuidwesten van Damascus. Aan het begin van de Syrische burgeroorlog in 2011 werd de toevoer van water, elektriciteit en voedsel stopgezet. Veel inwoners sloegen op de vlucht, maar zo’n 8000 mensen bleven achter. De jonge mensen verzamelden zo’n 15.000 boeken uit de gebombardeerde huizen en begonnen een bibliotheek in de kelder van een verlaten gebouw.
Het verhaal Nours geheime bibliotheek gaat over het jonge meisje Nour dat samen met haar neefje Amir graag op straat speelt. Ze willen graag een geheime club oprichten, zoals ze ook in hun boeken lazen, maar dan bereikt de oorlog ook hun stad. Ze bedenken een nieuw plan, het oprichten van een geheime ondergrondse bibliotheek met de boeken die ze op straat verzamelen. Nour en Amir ontdekken daardoor de helende kracht van boeken, namelijk hoe ze je kunnen meeslepen en helpen.
Bekijk het boek vast hier.
Wat vind ik van het boek?
Nours geheime bibliotheek is een laagdrempelig verhaal waarin kinderen meer leren over het leven in oorlogstijd, een dagelijks conflict tussen oorlog en vrede. De illustraties zijn heel rijk en krachtig en te onderscheiden in twee stijlen. Zoals de illustrator zelf zegt: ‘ik gebruikte houtskool voor het barre, geruïneerde landschap van de stad en dikke zonnige lagen gouache voor het lichte hoopvolle verhaal van de kinderen en de bibliotheek.’ Gouache is een laag dikke, dekkende waterverf.
Achter in het boek is veel achtergrondinformatie te vinden. Zo staat daar een woordenlijst, met moeilijke woorden uit het verhaal. Ook staat er een lijst met acht beroemde bibliotheken in het Midden-Oosten. Informatie over Syrië, cultuur en de oorlog staat ook op deze plek.
Het boek is niet geschikt voor de jongste kleuters, ik zou dit boek zelf pas vanaf ongeveer 6 jaar voorlezen. Het verhaal is daarnaast zeker ook geschikt voor kinderen in de midden- en bovenbouw! Het boek geeft op een bijzondere manier weer wat oorlog voor mensen betekent, maar laat tegelijkertijd ook zien dat je áltijd ook nog iets voor een ander kunt betekenen. Hoe mooi is dat?
Het boek aanschaffen
Bestel het boek bij Libris.nl en zorg dat het geld bij een boekhandel terechtkomt of bestel het bij bol.com via onderstaande afbeelding.
Dit bericht bevat affiliate links.
Het boek kreeg ik opgestuurd door Uitgeverij De Vier Windstreken. Hartelijk dank!