Recensie: Ontdek de wereld van insecten
Recensie van juf Ivette
Boeken met iets extra’s, ik ben er gek op en kan ze niet laten liggen in de winkel! In het boek ‘Ontdek de wereld van insecten’ zitten heel veel flapjes. Het boek is geschreven door Cristina Peraboni en Cristina Banfi, de illustraties zijn gemaakt door Margherita Bori (uitgeverij Kosmos). Het boek voelt heel stevig aan, doordat het gemaakt is van karton. Ook de bladzijdes zijn extra stevig en dat is erg fijn, want de flapjes blijven daardoor heel mooi en zijn ook geschikt voor kleuterhanden. Op de voorkant vormen de insecten samen een vraagteken. Dit nodigt gelijk uit om het boek open te slaan, want ik zie insecten die ik nog nooit heb gezien en waar ik graag meer over wil leren.
De tekst op de achterflap
In dit interactieve flapjesboek kunnen kinderen spelenderwijs leren over enkele van de kleinste maar fascinerendste wezens ter wereld: insecten!
Wie verstopt zich achter een grassprietje? Wat schuilt er onder dat blad? Dit prachtige kartonnen boek brengt alles over insecten én hun leefomgeving spelenderwijs bij elkaar. Til het flapje op en bekijk hoe een mierenhoop er vanbinnen uitziet of ontdek hoe een vlinder wordt geboren. Door zelf op onderzoek uit te gaan, ontdekken kinderen de fascinerende wereld van de insecten! Geschikt om voor te lezen of om zelf te ontdekken.
Wat vindt juf Ivette van het boek?
Het boek bevat prachtige, kleurrijke illustraties. Je moet wel tegen tekeningen van insecten kunnen, want het boek staat vol met alle soorten en maten. Er is ontzettend veel te zien, ik vond het best overweldigend. Op de eerste pagina’s staat een inleiding over insecten in het algemeen. Daarna worden enkele insecten apart besproken, steeds op twee pagina’s: bijen, lieveheersbeestjes, kevers, vlinders, mieren en spinnen. Op de laatste pagina’s gaat het over het ondergrondse leven en het nachtleven. Op elke dubbele bladzijde staan veel illustraties en is veel info te lezen over het betreffende insect. De kinderen ontdekten steeds weer nieuwe details en konden niet wachten om flapjes te openen. Ik zou er daarom voor kiezen om elke dag een nieuw insect te introduceren, omdat het anders teveel wordt en dat is jammer van zo’n mooi boek. Het boek is ook goed in te zetten in kleine groepjes, omdat het vooral een informatief boek is en niet zozeer een prentenboek met een verhaal. Kinderen kunnen dan alles nog beter zien.
De vormgeving van dit boek is fantastisch. Het boek bevat veel weetjes en prachtige illustraties. Alles wordt duidelijk uitgelegd en bevatte zelfs voor mij nieuwe informatie. Zo heb ik bijvoorbeeld geleerd dat veel vlinders heel kleine schubben op hun vleugels hebben waardoor zonlicht weerkaatst, waardoor nog meer kleurvariaties ontstaan. Elke bladzijde heeft meerdere flapjes, zelfs als ik dacht dat we alle flapjes ontdekt hadden was er nog wel weer één te vinden. De illustraties zijn kleurrijk en bevatten veel details, de tekst heeft een prettige grootte voor een informatief boek.
Alles is overigens in hoofdletters geschreven. De allerlaatste bladzijde, over insecten in de nacht, sprong er wat mij betreft echt uit. Door de donkere achtergrond lijkt het alsof de insecten licht geven. In de klas zorgden juist de bijenkorf en mierenhoop voor een WHOOOOW-effect onder de kinderen.
Lesideeën
Ik vind het altijd een uitdaging om verwerkingsopdrachten bij een boek te bedenken,
dus dat heb ik ook nu weer gedaan voor (met name) de onderbouw. Waar ik gelijk
aan dacht:
- Creatief: teken je eigen fantasie-insect en geef ‘m een naam!
- Rekenen & motoriek: maak een insect van een vouwblaadje en bevestig hier
wasknijpers aan. De kinderen doen de ogen dicht en jij haalt pootjes weg.
Hoeveel pootjes ontbreken? Hoeveel pootjes zijn er nog? Kinderen kunnen dit
ook zelfstandig doen. - Muziek & bewegen: laat met muziekinstrumenten horen hoe een insect loopt,
iemand anders mag het uitbeelden. Loopt/vliegt het insect langzaam of snel?
Hoe hoor je dat? - Natuur: welke soorten insecten heb jij al eens in het echt gezien? Waar?
Kunnen we nu ook insecten vinden op het schoolplein? - Rekenen: tel alle bijen (of mieren, of spinnen, of …..) in het boek. Hoe vaak
komt hetzelfde insect voor? Misschien kun je er wel een staafgrafiek van
maken. - Creatief & techniek: maak een insectenhotel.
Het boek aanschaffen
Dit bericht bevat affiliate links.
De boeken kreeg ik opgestuurd door Kosmos Uitgevers. Hartelijk dank!