Recensie van juf Ivette
De leerlingen uit mijn klas zijn stapelgek op de boeken over De Kleurenmonsters. Hierin worden de emoties erg goed uitgelegd. Maar voor groep 3 mis ik vervolgens vaak de verdieping. Met het boek Onzichtbare dingen heb ik een heel mooi vervolg gevonden op de kleurenmonsters. Dit prentenboek helpt (jonge) kinderen zich een beeld te vormen van onzichtbare, dagelijkse dingen én ze tevens te benoemen. Het boek is geschreven en geïllustreerd door Andy J. Pizza en Sophie Miller.
Korte samenvatting
Ga mee op ontdekkingstocht in een onzichtbare wereld!
Als je een magische bril op kon zetten en gevoelens, gedachten en andere onzichtbare dingen kon zien, hoe zou dat zijn?
Hoe ziet jeuk eruit? En een droom?
Dit boek helpt jonge kinderen om zich een beeld te vormen van onzichtbare, dagelijkse dingen en ze te benoemen: een vieze geur, de smaak van broccoli, een angstig gevoel. Het helpt ouders te praten over de binnenwereld van een kind.
Bekijk het boek alvast in het inkijkexemplaar
Wat vind ik van het boek?
Op de voorkant van het boek Onzichtbare dingen zie je allerlei dingen en gevoelens die onzichtbaar zijn. Zoals bijvoorbeeld ‘tevreden zijn’, een echo en sfeer. Alles is in vrolijke kleuren weergegeven en elk onzichtbaar ding heeft ogen en een mond met bijpassende gezichtsuitdrukking. Op de achterflap staat: als je een magische bril op kon zetten en gevoelens, gedachten en andere onzichtbare dingen kon zien, hoe zou dat dan zijn? Als je vervolgens het boek openslaat, zie je op de omslag een onzichtbare bril staan. Het is de bedoeling dat je deze bril tijdens het lezen van het gehele boek draagt. Daarna kun je de onzichtbare bril achterlaten op de binnenzijde van de achterflap. Geweldig toch? Ik ben gek op dit soort opdrachten in prentenboeken.
Het prentenboek is zeer informatief. Zo geeft het boek uitleg over de zintuigen en wat we hiermee doen. Daarna gaat het door over gevoelens. Dit wordt niet alleen uitgelegd, maar ook staan er een soort oefeningen in om bijvoorbeeld van verdrietige gevoelens af te komen. Dit gaat vloeiend door het verhaal heen. Al (voor)lezend kunnen de kinderen hier spelenderwijs aan meedoen. Alles wordt met behulp van de illustraties zeer duidelijk uitgelegd. Het boek is dus ook heel interactief.
Naast de oefeningen worden tussendoor ook steeds vragen gesteld als ‘wat voor geluid zouden deze tekeningen kunnen maken?’ De vragen nodigen uit om na te denken en samen met elkaar in gesprek te gaan, waarbij je eigenlijk op een soort filosofisch niveau bezig bent.
Het boek Onzichtbare dingen is een interactief verhaal en zal kinderen helpen om gevoelens te benoemen en te uiten. Het is een opening naar mooie gesprekken, maar ik zou wel aanraden om dit boek pas vanaf groep 2 voor te lezen. Voor de jongste kleuters is het nog net te moeilijk. Wel kun je dit boek ook nog zeer goed in
hogere groepen gebruiken, of juist bij individuele kindgesprekken met oudere kinderen.
Ik vind het een must-have voor leerkrachten, IB-ers en iedereen die met kinderen werkt (of woont).
Het boek aanschaffen
Koop het boek via Libris.nl en zorg dat het geld bij een boekhandel terechtkomt of bestel het via bol.com via onderstaande afbeelding.
Dit bericht bevat affiliate links.
Het boek kreeg ik opgestuurd door Singel Uitgeverij, VOLT. Hartelijk dank!