Recensie: Verschrikkelijke beestjes
Recensie van juf Ivette
Als lid van het leesteam van juf Inger lees ik bijna altijd alleen maar prentenboeken. Maar soms komt ze met een boek waar ik écht geen nee tegen kan zeggen. De voorkant van Verschrikkelijke beestjes vond ik zo grappig, dat ik ‘m wel moest ontvangen! Dit boek hoort bij de serie Tijgerlezen. Voor wie dit nog niet kent even een korte uitleg: Onderzoek wijst uit dat kinderen het gelukkigst leren lezen als ze zelf naar een boek grijpen. Tijgerlezenboeken leggen daarom nadruk op humor en spanning. Ze bieden variatie in moeilijkheidsgraad en zijn geschikt om voor te lezen en zelf te lezen. De boeken in deze serie voldoen aan de belangrijkste criteria van kinderen: ze zijn spannend of grappig, en hebben altijd veel illustraties in kleur. Tijgerlezenboeken zijn niet ingedeeld volgens technische leesniveaus, maar kinderen kiezen zelf het boek waar ze aan toe zijn. Een mooie insteek!
Korte samenvatting
Weinig mensen hebben de spin, de vlieg of de hoofdluis als lievelingsdier. Maar deze kriebelbeestjes hebben allerlei verrassende eigenschappen! In dit informatieve boek voor beginnende lezers vol interessante feitjes, grapjes en hilarische tekeningen lees je er alles over.
Wist je dat hoofdluizen een doorzichtig lijf hebben? Dat sommige spinnen hun baby’s op hun rug dragen tot ze volwassen zijn? En dat vliegen eerst altijd over hun eten spugen? De briljante mix van humor en boeiende feiten maakt dit een heerlijk boek voor jonge lezers, ouders én leerkrachten.
Bekijk alvast het inkijkexemplaar.
Wat vindt juf Ivette van het boek?
Dit boek gaat dus over verschrikkelijke beestjes. Het boek is opgedeeld in drie verhalen, waarbij elk beestje telkens de hoofdrol speelt. De hoofdrolspelers zijn de hoofdluis, de (huis)vlieg en de spin. In cartoonachtige stijl word je meegenomen in de wereld van deze drie beestjes, waarbij de informatie op een grappige en humoristische manier wordt weergegeven. Veel feitjes worden besproken door de verteller, voorzien van commentaar van de beestjes zelf. Om dit laatste heb ik een paar keer hardop moeten lachen.
De tekst is afwisselend van vormgeving, er worden diverse lettertypes, groottes en kleuren gebruikt. Echt hilarisch hoe dit samen een verhaal vormt. Daarnaast zeker ook voor mij nog nuttig. Ik wist bijvoorbeeld niet dat er meer dan 100.000 soorten vliegen zijn. En hoewel ik de luizencoördinator ben op school, wist ik ook niet dat luizen niet kunnen springen. Ik ben nu ook heel benieuwd naar het origineel, want Elise Gravel schreef in het boek The Bug Club over nog veel meer beestjes.
Dit boek kan gebruikt worden als naslagwerk, waarmee kinderen zelf een informatieve poster over één van deze verschrikkelijk beestjes kunnen maken. Ook kunnen kinderen misschien zélf wel een hoofdstuk schrijven over een ander verschrikkelijk beestje, zoals een tor of bij.
Het boek aanschaffen
Koop het boek via libris.nl en zorg dat het geld bij een boekhandel terechtkomt of bestel het via bol.com via onderstaande afbeelding.
Dit bericht bevat affiliate links.
Het boek kreeg ik opgestuurd door Uitgeverij Querido. Hartelijk dank!