Een moment om nooit meer te vergeten als leerkracht: de start van hoofdstuk 3 van natuur in mijn eerste jaar als leerkracht van groep 8. De leerlingen verheugden zich al vanaf het begin van het schooljaar op dit hoofdstuk, want eindelijk zouden ze seksuele voorlichting krijgen. Nog steeds merk ik ieder jaar dat kinderen in groep 7 en groep 8 hier over willen leren. Dit onderwerp kan echter best lastig zijn voor leerkrachten om te behandelen en daarom ben ik op zoek gegaan naar boeken, materialen en lesideeën die hier bij kunnen helpen. Leerlingen willen vooral seksuele voorlichting, omdat ze willen leren over voortplanting. Seksuele voorlichting is echter veel meer dan dat.
Boeken
De boeken hieronder heb ik zelf gelezen en noem ik daarom in mijn blog. Ik weet dat er nog veel meer titels zijn, maar zeker boeken over de puberteit en seksuele voorlichting zou ik niet zomaar in de klas leggen zonder zelf op de hoogte te zijn van de inhoud.
Lijfgids: een reis door de puberteit
Een boek dat de leerlingen, met name de meiden, in mijn klas graag lezen is de lijfgids van Chariva. Hier schreef ik eind 2018 een recensie over en het boek staat sindsdien zelden in de schoolbibliotheek. Er is altijd wel iemand die het leest, soms zelfs voor een tweede keer.
Sex Safe
Dit vrij nieuwe boek over de puberteit is geschreven door Fajah Lourens. De illustraties zullen zeker zorgen voor wat lachkriebels in de klas, maar ook lachend kan er geleerd worden. Het zijn tekeningen en niet te echt, maar toch duidelijk en waarheidsgetrouw genoeg. Alle onderwerpen worden dit in boek behandeld en het is echt geschreven voor de pubers van nu. Niet alleen de veranderingen van je lichaam in de puberteit, maar ook masturbatie, sociale media en zelfs seksueel misbruik worden in dit boek besproken.
Of ik dit boek in de schoolbibliotheek zet, weet ik nog niet. Ik denk dat ik dan eerst met ouders wil overleggen voor ik dit leerlingen zelf laat lezen. Een aantal hoofdstukken zijn goed om voor te lezen als basis voor een gesprek. Bijvoorbeeld dat kinderen meer gaan zweten of menstruatie. Dit zijn dingen die echt al spelen in de bovenbouw van de basisschool en horen ook bij seksuele voorlichting.
Sex Safe is wel een boek dat pubers waarschijnlijk echt aanspreekt. De quotes van bekende Nederlanders zoals Ali B zorgen hier extra voor. Geef dit boek als oudersaan je kind en laat ze het gewoon lezen. Na een tijdje kun je dan een keer vragen stellen of wellicht komt je kind zelf met vragen.
Schooltv
Ik vind de programma’s van schooltv vaak wel fijn om te gebruiken in de klas. Naast het wel bekende programma Dokter Corrie kwam ik ook Liefdesplein tegen. In deze serie van vier afleveringen gaat het ook over grenzen bepalen, de veranderingen van je lichaam en soa’s.
In Schooltv is het ook mogelijk om korte gedeeltes te laten zien uit de show van Dokter Corrie. De bekende Nederlanders die hun zegje doen, kunnen het extra interessant maken voor kinderen om te kijken. Zo praat Gers Pardoel bijvoorbeeld over liefdesverdriet of kun je kijken en luisteren naar Geraldine Kemper die praat over condooms.
Materiaal
Het COC heeft materiaal voor de basisschool voor paarse vrijdag online geplaatst. De pakketten zijn op, maar er is nog allerlei materiaal digitaal gratis te downloaden.
Onze zuiderburen hebben ook mooi lesmateriaal online staan. Zo is de dokter Bea show – lesmodules een soort lesprogramma bestaande uit 16 modules om met kinderen van 9 tot en met 12 jaar te werken over seksuele voorlichting. Iedere module bestaat uit een aflevering van dokter Bea en een werkblad.
Maak een vragendoos waar leerlingen anoniem hun vragen in kunnen stoppen en behandel iedere dag/week één van die vragen. Zo speel je echt in op wat de leerlingen willen weten.
Extra ideeën
Op Pinterest zag ik een grappige groepsposter met een eicel en zaadcellen. Waarschijnlijk vinden de leerlingen het hilarisch om dit te maken als groepsopdracht.
De website klascement.net heeft allerlei materialen online staan. Ik heb zelf (nog) geen account, maar dit kruiswoordraadsel lijkt me goed te gebruiken bij lessen over de puberteit.
Leerlingen kunnen online een memory spelen over seksualiteit. De afbeeldingen nodigen wellicht uit tot een gesprek. Waarom zouden deze afbeeldingen gekozen zijn?
Dit webpad gaat over seksuele vorming en kan ingezet worden in groep 8.
Dit bericht bevat affiliate links.
Het boek Sex Safe kreeg ik opgestuurd door Fajah Lourens. Hartelijk dank!