Speelgoed voor in de klas
Een regenachtige pauze, net wat tijd over aan het eind van een dag(deel) of je viert misschien wel je verjaardag. Soms is er even wat anders nodig aan materiaal om mee aan de slag te gaan. De afgelopen tijd was het weer niet altijd even geschikt om naar buiten te gaan, hallo herfst, en heb ik eens gekeken waar mijn leerlingen blij van worden om te doen als alternatief. Welk speelgoed voor in de klas is handig om aan te schaffen? Ik maakte een lijstje.
Kleurplaten
Je kunt natuurlijk online gaan zoeken naar allerlei kleurplaten, dat deed ik de laatste keer, maar je kunt ook een verzameling kopietjes of geprinte tekeningen in een map in de klas leggen. Voor de Sintperiode kunnen natuurlijk kleurplaten in dat thema niet ontbreken. Op zoek naar eens wat anders? Dan is het Takkie kleurboek Sint een tip! Ik heb de truien met deze afbeelding al in de kast liggen voor mijn kinderen en de Sint krijgt zeker de tip dat dit kleurboek ook erg leuk voor ze is.
Leesboeken
Met zo’n leesgekke juf als ik kan het natuurlijk bijna niet anders dan dat er een paar kinderen zijn die het liefst gewoon even een leesboek pakken als het even kan en mag. Ik kan er echt zo van genieten als een leerling vraag of er gelezen mag worden i.p.v. een spelletje spelen in de pauze. Even extra voorlezen met leuke voorleesboeken is natuurlijk ook altijd fijn als er wat tijd ‘over is’. Pak een verhalenbundel en lees een verhaal voor of lees één of meerdere hoofdstukken voor uit een leesboek.
Lekker bouwen
Speelgoed voor in de klas dat op geen enkele school mag ontbreken is constructiemateriaal. Dit kan groot zijn door een set met platte bouwblokken aan te schaffen, maar soms is het voor een leerling ook heerlijk om even alleen iets in elkaar te zetten. Dit vliegtuig van metaal is een leuke uitdaging en gereedschap mogen gebruik is best stoer.
Bekijk nog meer bouwspeelgoed.
Puzzelen
In de groepen 1 en 2 wordt er vaak regelmatig gepuzzeld, maar in de hogere groepen minder of niet. Zelf kan ik puzzelen heel leuk vinden, maar ik neem er niet echt de tijd voor. Wat leuk kan zijn in de hogere groepen is het maken van een puzzel een groepsopdracht te laten worden. Eerder klaar met je les? Even puzzelen! Vijfde sticker verdiend met schrijven? Een keertje puzzelen. Zo zijn er nog veel meer beloningsmomenten te bedenken dat een leerlingen aan de groepspuzzel mag werken. Deze puzzel van de Nachtwacht is niet alleen leuk, maar je kunt het ook nog eens koppelen aan geschiedenis en cultuur. Win-win ;-).
Educatieve spelletjes
Als leerkracht wil je vaak toch dat wat de leerlingen doen een beetje verantwoord is. Leren ze er iets van? Is het goed voor de motoriek? Natuurlijk mag gewoon leuk ook, maar toch denken we vaak bewust na over welk speelgoed we de klas inhalen. Deze wiebelende walvis kan een goed spel zijn voor het oefenen van de fijne motoriek en het geduld van een kind kan op de proef gesteld worden.
Een dominoset vraagt meerdere vaardigheden van een kind. Wordt de afstand tussen de blokjes goed ingeschat? Worden de blokjes voorzichtig neergezet? Wat hebben we nodig om ons plan uit te werken? En als het dan in één keer lukt, is dat natuurlijk gewoon heel tof!
Dit is een gesponsorde blogpost, maar wel mijn mening over deze producten.
Hartelijk dank HEMA dat ik met jullie mocht samenwerken.
Dit bericht bevat affiliate links.