Recensie: Wat er leeft in de woestijn

Recensie van juf Anita
Het formaat van Wat er leeft in de woestijn is lekker groot, iets groter dan a4. Bij de eerste blik op het boek zie je gelijk al dat dit geen gewoon informatieboek is. De illustraties wekken deels de indruk waarheidsgetrouw te zijn, met bijvoorbeeld een oranjebruine leeuw met zwartbruine manen. Op dezelfde pagina kom je echter ook een blauwe olifant tegen met een kleurig gestileerd patroon. Ik raakte hierdoor wat in verwarring, maar het motiveerde me ook extra om de teksten te gaan lezen. Is het nou een boek met informatie, of moet ik het gaan lezen als een prentenboek?

Tekst op de achterflap

Hoe overleven dieren en planten in de woestijn? Om aan water en voedsel te komen bedenken ze de slimste dingen. Alleen de allersterksten kunnen hier overleven. En wist je dat er ook ijskoude woestijnen zijn?

Het verhaal

Het boek begint met een inhoudsopgave, dit kun je alvast bekijken in het inkijkexemplaar, en eindigt met een register. Dit is duidelijk geen boek om van begin tot eind te lezen, maar hier kan ik opzoeken wat ik interessant vind. Mijn blik wordt getrokken naar ‘gruwelijk giftig’. Op deze pagina vind ik korte informatie over de Zwarte Weduwe en de vijfstreepschorpioen. Daar vind ik vervolgens korte weetjes over. Dit is de manier waarop het boek het leukst is. Gewoon een beetje bladeren en van weetje naar weetje. Ik zou dit boek niet zo snel gebruiken bij mijn lessen, daar is het te summier voor. Het lijkt me wel heel leuk om als korte beloning steeds even een weetje te bespreken. Wist je bijvoorbeeld dat de honingdas een stuk los vel in zijn nek heeft zodat hij zijn kop makkelijk om kan draaien en aanvallers kan bijten? Voor de leerlingen in de middenbouw lijkt het me vooral ook een leuk boek voor die leerlingen die eigenlijk niet willen lezen. Door de lastige namen van de dieren ben je stiekem toch flink aan het oefenen wanneer je de weetjes uit dit boek leest.

Wat vindt juf Anita van het boek?

Zoals gezegd vind ik het uiterlijk van Wat er leeft in de woestijn wat verwarrend. Ik vraag me af of dit niet tegenwerkt. De illustraties zien er niet zo natuurgetrouw uit als je zou verwachten bij een boek vol dierenweetjes. Wie door de illustraties verwacht dat het boek op een grappige manier informatie geeft komt ook bedrogen uit. Ik denk dat dit een boek is dat je als volwassene echt actief moet aanbieden. Je dierenliefhebbers zullen het boek dan willen lezen om de interessante feitjes, je dromers zullen willen genieten van de mooie illustraties en daar zelf dingen bij willen bedenken.

Lesidee

Dat lijkt me gelijk ook een leuke opdracht op school. Maak een dierenposter. Maak een gestileerde illustratie van een dier en plaats hierop ook een interessant feitje. Dit feitje zoek jezelf op in dit boek of in een ander dierenboek. Vooral heel leuk wanneer de middenbouw dit maakt en het vervolgens mag gaan presenteren bij de onderbouw.

Het boek aanschaffen

Dit bericht bevat affiliate links.

De boeken kreeg ik opgestuurd door Fontaine Uitgevers. Hartelijk dank!

Share Button