Recensie: Wij zijn even naar de verte
Recensie van juf Inge
Wij zijn even naar de verte – een mooie titel die mij meteen aansprak en nieuwsgierig maakte. Voornamelijk om het feit dat het om een dichtbundel gaat. En laat ik daar nou heel erg blij van worden! Wat een feest dat ik deze fijne bundel mocht lezen en recenseren.
Korte samenvatting
‘Wie onderweg is, komt stenen tegen.
Geef ze een dak, een deur en je hebt een huis.
Maak er een boot van en ze blijven drijven.
Teken een mond en ze spreken je aan.’
In de buurt van de verte vond Tineke Meirink bijzondere stenen. Ze raapte ze op en wekte ze tot leven. Een eiland, een wolk, een slak, een gezicht… de stenen in deze bundel nemen allerlei verschillende vormen aan. Met haar originele blik en de kleine elementen die ze toevoegt, weet Tineke Meirink de stenen tot leven te wekken. Erik van Os liet zich door de beelden inspireren en schreef bij ieder beeld een passend gedicht. De unieke beelden en fijne, verrassende taalvondsten maken deze bundel tot een feestelijk boek vol verwonderlijke beeldgedichten.
Bekijk en lees alvast een aantal prachtige beeldgedichten in het inkijkexemplaar
Wat vind ik van het boek?
Wij zijn even naar de verte is een originele en verrassende bundel. Waar in andere dichtbundels vaak eerst de gedichten worden geschreven en de illustraties daar later bij worden bedacht, is dat in deze bundel merkbaar andersom het geval. En dat zorgt voor een unieke twist. De bundel is prachtig vormgegeven en als je We zijn even naar de verte openslaat kan het niet anders dan dat je ogen naar het beeld worden toegetrokken. Wie denkt dat stenen harde, koude, levenloze voorwerpen zijn heeft het mis. Een steen kan bijvoorbeeld heel goed dienen als zeestoel, auto of slakkenhuis. Of kan zomaar veranderen in een lief lammetje of vrolijke vogel. De foto-illustraties die Tineke Meirink heeft bedacht en gemaakt met de stenen ontroeren, zetten je soms even stil en toveren geregeld een glimlach op je gezicht. De vindingrijkheid en creativiteit is in ieder afzonderlijk beeld terug te vinden en Tineke Meirink krijgt het zonder moeite voor elkaar om stenen gevoel te geven.
Erik van Os bedacht op fenomenale wijze een gedicht bij iedere foto-illustratie. Wat daardoor ontstaat is een uniek samenspel van tekst en beeld, waarbij het een niet onderdoet voor het ander. Van kleine gedichtjes die voelen als een korte overdenking, tot langere gedichten, soms serieus, soms vol humor, maar nergens voelt het geforceerd erbij bedacht. Het past precies. En zorgt voor cadeautjes. Verrassingen om naar te kijken en om te lezen, om steeds opnieuw van te genieten.
Wat een aanrader om deze bundel mee de klas in te nemen. Zorg dat kinderen in aanraking komen met gedichten. Deze bundel is daarvoor een heel fijne tip. Als geen ander weet Erik van Os met zijn gebruik van taal kinderen te betrekken bij en deel te maken van poëzie. Vanaf groep 3 is de dichtbundel zeker inzetbaar. Laat kinderen zich verwonderen over de foto-illustraties. Ze geven ingangen en handvatten om samen door te praten over wat je ziet. Na het lezen en bekijken van de bundel heb ik meteen zin om stenen te gaan zoeken, en ze om te toveren in een ander voorwerp. Dit zou je natuurlijk perfect in de klas kunnen doen. Ga op zoek naar stenen, of andere natuurmaterialen, en laat kinderen zelf een beeld bedenken en daar later een beeldgedicht bij schrijven. De mogelijkheden zijn eindeloos. Deze prachtbundel is daarom een echte must-have voor thuis en in de klas!
Het boek aanschaffen
Dit bericht bevat affiliate links.
Het boek kreeg ik opgestuurd door Querido Kinderboeken. Hartelijk dank!