Wijzer in mindset – toolkit voor in de klas en bij coaching
Review van juf Anita
Dit keer mocht ik eens een heel ander product reviewen voor juf Inger. Geen boek, maar de kaartenset van Wijzer in mindset. Heel interessant, want mindset is zo’n term die je tegenwoordig wel overal tegenkomt, maar ik heb me er eigenlijk nog nooit echt als iets op zichzelf staands in verdiept. Ik werk dit jaar in groep 3, in groep 6 en volg een opleiding tot schoolleider. Ik ben benieuwd of ik met deze toolkit bruikbaar is binnen al deze rollen die ik heb. Op de doos staat dat het bruikbaar is van ‘7 tot 99 jaar’.
Beschrijving van het materiaal
Het gedachtegoed van Carol Dweck rond het begrip mindset wordt internationaal breed gedragen. Maar, hoe doe je dat nou écht: leren van je fouten en uitdagingen durven aangaan? En móet je eigenlijk wel altijd een groeimindset nastreven?
In de doos vind ik een handleiding, een actiekaart en 7 setjes van 5 kaarten per model. Deze modellen zijn:
- Cirkel van invloed
- GGGGG-model
- Attributiemodel
- Timemanagementmatrix
- Doelaanpakmodel
- Foutengeheugen
- Reflectiemodel.
Het materiaal van Wijzer in mindset ziet er fris, overzichtelijk en makkelijk hanteerbaar uit. De kaarten staan niet helemaal vol met informatie, maar hebben overzichtelijke stappenplannen en er staan letterlijke teksten op die je kunt uitspreken: “Wat is de uitkomst van je gedrag? Heeft het je opgeleverd wat je wilde bereiken?”
Ik vind het prettig dat deze kaarten er gelijk heel praktisch uitzien, maar dat er wel ook een handleiding in zit met een duidelijk theoretisch kader. Het is van belang om de theorie ook echt even goed door te nemen voor je hiermee aan het werk gaat. Wanneer je dan aan de gang gaat met iemand doorloop je eerst een aantal stappen.
- Herkenning dat de vaste mindset van de ander getriggerd is
- Het type vaste mindsettrigger bepalen.
Hierna komt een stap die vaak vergeten wordt. Namelijk de vraag die de ander moet beantwoorden.
- ‘Moet ik hier iets mee?’ en ‘Wil ik hier iets mee?’ Als het antwoord op beide vragen ‘nee’ is, dan kiest de ander ervoor om voor nu te berusten. Wanneer het antwoord op een of beide vragen ‘ja’ is, dan kiest de ander er voor om zich richting de weg van de ontwikkeling te bewegen en kun je samen aan de gang.
- Lukt het om de stappen te maken via breinologie en omdenken of is het nodig om een model in te zetten?
- Ieder model sluit je af met de actiekaart. Door verkregen inzicht en afgesproken acties die volgen uit het doorlopen van het model ontstaat het kantelpunt en kun je met vertrouwen (weer) de weg van de ontwikkeling op.
Toepassing
Het is verleidelijk om nu ook de modellen nog nader toe te lichten, maar jullie begrijpen dat je hiervoor toch echt zelf dit product zult moeten aanschaffen. Ik zie in ieder geval voor al mijn werkgebieden wel toepassingen met deze set. De leerling in groep 3 die teleurgesteld is in zichzelf omdat hij nu al vier weken zo zijn best deed maar nog geen boek kan lezen, de leerling uit groep 6 die het lastig vindt dat problemen niet zijn opgelost na het zeggen van sorry, de collega die gefrustreerd is omdat een nieuwe werkwijze nog niet leidt tot hogere Cito-scores etc. Ik denk overigens dat het ook heel goed is om deze modellen te gebruiken om jezelf te coachen. Wanneer je ergens gefrustreerd door raakt ben je vaak geneigd om een beetje in hetzelfde kringetje rond te draaien met je gedachten. Door de vragen die op de kaarten staan te volgen en echt even stap voor stap het probleem te analyseren kun je ook jezelf weer tot nieuwe inzichten brengen.
Wat vindt juf Anita van het materiaal?
Ik ben zelf nog wel eens geneigd om door te hollen naar een oplossing. Dit is echter niet de manier hoe je een ander echt helpt… De kaarten van Wijzer in mindset vind ik heel fijn om met de ander stapsgewijs echt na te denken over het probleem en wat daaraan ten grondslag ligt. Het Doelaanpakmodel ga ik binnenkort gebruiken in een teamvergadering over visievorming
Tot slot nog een wijs woord van Dweck: ”You’re in charge of your mind, you can help it grow by using it the right way!”
Dit bericht bevat affiliate links.
Het boek kreeg ik opgestuurd door Uitgeverij Pica. Hartelijk dank!