Typetuin is een online typecursus voor kinderen waarmee ze binnen 14 weken een 100% typevaardigheid aanleren. Zelf heb ik op de Pabo blind leren typen en ik ben er nog steeds ontzettend blij mee dat ik dat geleerd heb. Ik dacht best snel te kunnen typen met 2 vingers, maar met 10 vingers gaat echt veel sneller en ik maak minder fouten. De kinderen in de klas vinden het vaak geweldig dat ik iets kan typen op het digibord en tegelijk met hen kan praten. Nu kunnen ze dat zelf ook leren!
Voordat de kinderen beginnen met typen op typetuin.nl zijn er wat filmpjes te bekijken. In deze filmpjes wordt aan de kinderen uitgelegd hoe ze op hun stoel moeten zitten tijdens het typen, waar ze hun vingers moeten plaatsen en hoe het programma werkt. Verder is er een filmpje met tips hoe de kinderen kunnen voorkomen dat ze last krijgen van de spieren in hun handen en armen. Tijdens het kijken van dit laatste filmpje zag ik de kinderen in de klas meteen meedoen en ook tijdens het werken met het programma zag ik zo nu en dan de oefening door de kinderen gedaan worden. Na aanmelding ontvangt de ouder een handleiding voor het werken met Typetuin. Daarin staan o.a. adviezen voor het oefenen, hoe het examen werkt en er zit een bijlage bij met hoe de bijzondere tekens getypt kunnen worden.
Hoe meer de kinderen oefenen en leren, hoe groener de Typetuin wordt. De kinderen in mijn groep 5 vonden dat erg leuk om te zien. Zo klonk er ineens door de klas: ‘Juf, ik heb een nieuwe bloem.’ Ook het winnen van munten werd als motiverend ervaren. De kinderen deden echt hun best zoveel mogelijk munten te verzamelen om daarmee prijzen te kunnen kopen voor in de prijzenkast.
Typetuin begint meteen met vier verschillende toetsen per hand om aan te slaan. Voor sommige kinderen in groep 5 was dit nog vrij lastig en zij vonden het vonden daardoor in het begin minder leuk om te oefenen. Verder werd er zo af en toe nog wel gekeken of de vingers echt goed stonden of keek een kind of de goede letter wel werd ingetypt. Het is daarom aan te raden om als volwassene wel een oogje in het zeil te houden tijdens het oefenen. De kinderen kunnen tijdens het oefenen wel kijken op het toetsenbord op het scherm waar de letters zitten. Zelf vond ik dit voldoende ondersteuning tijdens het oefenen. Af en toe verdwijnt dit hulpmiddel als er langer geoefend is, wat volgens mij alleen maar goed is.
Na het bereiken van 33% in niveau 1 kon ik starten met niveau 2. Bij elk niveau komen er meer letters bij om te oefenen. Eerst typen de kinderen losse letters of lettervolgordes, maar later worden er woorden geoefend en moet de spatiebalk gebruikt worden. Iedere week dat er geoefend wordt, wordt er aan het eind van de week een rapportkaart verstuurd naar het opgegeven mailadres. Hierin is te zien hoe vaak er geoefend is, hoeveel opgaven er zijn gemaakt en de aanslagen per minuut. Met kleurcodes is te zien hoe goed het al gaat.
Nieuwsgierig geworden naar Typetuin? Probeer een gratis proefles of speel het Vuilnisbakkenspel.
De winnaar van de online typecursus is:
In samenwerking met Typetuin mag ik een online typecursus weggeven. Wil jij deze winnen? Laat dan hieronder weten waarom en voor wie jij een typecursus wilt winnen. Op 1 juni maak ik de winnaar bekend. Je maakt extra kans op het winnen van de cursus door dit bericht te delen op Facebook of Twitter. Gebruik dan #typetuin.
Wil je meer weten over het nut van blind leren typen? Op de site Vanaf de zijlijn staat een interessante gastblog.