Site pictogram Juf Inger

Recensie: Windstil

Recensie van juf Inge
Soms zie je een boek voorbijkomen dat meteen nieuwsgierig maakt en waarvan je gelijk denkt: ‘Dit boek wil ik graag lezen!’. Dit was voor mij het geval bij het boek Windstil, geschreven door Saskia Eelman en met illustraties van Charlotte Peys. De titel en cover maakten mij meteen enthousiast en nieuwsgierig, zonder dat ik eigenlijk wist waar het verhaal over ging. Ik maakte daarom afgelopen zomer snel tijd om het boek te gaan lezen.

Korte samenvatting

‘Het waait hier altijd, denkt Jonas.’

Dat zijn vader geboren is op een eiland wist Jonas wel. Hij had alleen niet verwacht dat hij er op een dag zelf ook zou gaan wonen. Toch is dit wat er aan de hand is, en Jonas moet afscheid nemen van Boris, zijn enige en allerbeste vriend. Zou hij op het eiland wel weer nieuwe vrienden vinden? Jonas kan namelijk niet zo makkelijk kletsen als Boris, of zijn zusje Daan, of papa. Het eiland blijkt een fijne plek te zijn om te wonen. Boris komt in de vakantie logeren en in de klas kan Jonas het goed vinden met Maartje. Ook na schooltijd trekken ze er samen op uit. Er ontstaan nog meer bijzondere ontmoetingen op het eiland. Heeft Jonas op het eiland veel woorden nodig om nieuwe vriendschappen te sluiten?

Hier kun je het boek alvast inkijken.

Wat vind ik van het boek?

Niet alleen de titel en de cover zijn prachtig, dat bleek het verhaal zelf ook te zijn! Windstil is een erg fijn en hartverwarmend verhaal dat veel kinderen zal aanspreken. Het verhaal biedt handvatten en uitgangspunten om samen in gesprek te gaan over thema’s als verhuizen, het sluiten nieuwe vriendschappen, en zorgen voor elkaar. Een mooi boek om in het begin van het schooljaar voor te lezen en hierover door te praten.

De hoofdpersoon Jonas heeft moeite met praten omdat hij af en toe stottert. Dit thema is mooi uitgewerkt door Saskia Eelman en met het schrijven van dit verhaal zorgt zij voor meer herkenbaarheid in kinderboeken voor kinderen die stotteren en tegen dezelfde uitdagingen aanlopen als de hoofdpersoon. Het is zo belangrijk voor kinderen dat ze zich kunnen herkennen, dat boeken spiegels voor hun kunnen zijn. Maar ook een raam, voor kinderen die niet stotteren, of geen moeite hebben met praten, en door het lezen of horen van dit verhaal andere kinderen beter gaan begrijpen. Dit alleen al maakt het boek heel waardevol. Daarnaast is Windstil een pakkend verhaal, dat aangenaam wegleest, mede door de fijne schrijfstijl van Saskia Eelman. Het boek heeft een open einde, en nog niet alle antwoorden waar je als lezer naar op zoek bent zijn gegeven, waardoor je gaat nadenken hoe het verhaal van Jonas verder zal gaan. Een fijne uitgangspositie om dit na het lezen met leerlingen te bespreken; hoe denken zij dat het verder zalgaan? Ook het begrip ‘open einde’ kun je hierbij betrekken en uitleggen.

De vormgeving van het boek is meer dan prachtig. Niet alleen de cover is qua stijl en kleurgebruik uitnodigend, ook het binnenwerk is iets dat apart benoemd mag worden. De mooie illustraties die Charlotte Peys maakte, geven ruimte voor eigen invulling, ze geven niets teveel weg maar passen heel mooi bij het verhaal. Dat het verhaal daarnaast is afgedrukt in groene inkt is iets wat je niet vaak ziet, maar het boek wel extra bijzonder maakt. Windstil is wat mij betreft een boek dat in iedere schoolbibliotheek thuishoort en waarvan ik hoop dat nog heel veel kinderen het zullen lezen of horen!

Het boek aanschaffen

Koop het boek via libris.nl en zorg dat het geld bij een boekhandel terechtkomt of bestel het boek bij bol.com via onderstaande afbeelding.

Dit bericht bevat affiliate links.

Het boek kreeg ik opgestuurd door uitgeverij Lannoo. Hartelijk dank!

Mobiele versie afsluiten